Luiers en milieuvriendelijkheid

Luiers zijn niet milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om luiers milieuvriendelijker te maken!

Luier.nl Redactie
29 oktober 2017 15:19

MilieuVergelijkenWasbaar

Baby's dragen luiers. Het is een onontkoombaar feit van het krijgen van een kind. Aangezien er elke seconde weer kinderen worden geboren en één kind al gauw meer dan 5000 luiers gebruikt, zijn luiers een grote belasting voor het milieu.

Hoe belasten luiers het milieu?

Luiers belasten het milieu op twee manieren. Door de productie en het weggooien. De productie kost bomen, water en energie. En het weggooien van luiers zorgt voor een enorme hoop afval. Dit afval wordt verbrand en hierbij komt CO2 vrij, dit is ook slecht voor het milieu.

Wegwerpluiers zijn niet goed voor het milieu

Wegwerpluiers bestaan uit papierpulp, plastic en absorptiekorrels en worden. Doordat een baby in zijn leven vele wegwerpluiers nodig heeft worden voor de papierpulp jaarlijks vele bomen gekapt en ook de gebruikte plastics kosten aardig wat olie.

Daarnaast gebruik je de wegwerpluiers natuurlijk maar één keer en zijn ze niet goed afbreekbaar.

Ook uitwasbare luiers zijn niet goed voor het milieu


Er wordt ten onrechte vaak gedacht dat katoenen luiers een stuk beter zijn voor het milieu. Het wassen (en drogen) van deze luiers kost echter veel water en energie. Ook katoenen luiers zijn dus niet goed voor het milieu. Als je je graag inzet tegen het kappen van bomen dan zijn katoenen luiers wel een goed initiatief!

Bestaan er milieuvriendelijke luiers?

Luiers en milieuvriendelijkheid

Het is moeilijk om te zeggen of er al een echte milieuvriendelijke luier bestaat. De afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven geweest om de luiers milieuvriendelijker te maken.

- Een Mexicaanse luierproducent heeft een luier

ontwikkeld die sneller wordt afgebroken op de vuilstortplaats.

- Het bedrijf Knowaste uit Arnhem haalt wegwerpluiers op bij kindercrèches en ziekenhuizen en maakt de verschillende stoffen in de luier weer geschikt voor hergebruik.

- Er zijn gemeenten in Nederland die de luiers gescheiden inzamelen, deze luiers gaan naar Orgaworld waar ze vergist worden.

De toekomst van de milieuvriendelijke luier

De verwachting is dat luiers in de toekomst steeds milieuvriendelijker worden en dat er betere recycling mogelijkheden komen. Het meest milieuvriendelijk is echter om uw kind zo snel mogelijk zindelijk te maken, zodat hij of zij geen luier meer nodig heeft!

Deel