De geschiedenis van de luier

De geschiedenis van de luier gaat terug tot de klassieke oudheid. Hoe heeft de luier zich ontwikkeld tot het product zoals we het we nu kennen? We gaan terug in de tijd.

Luier.nl Redactie
5 maart 2020 15:19

GeschiedenisWeetje

Oudheid

Luiers bestaan al duizenden jaren. In de klassieke oudheid (vanaf 750 v.Chr.) werd volgens de overlevering al gebruik gemaakt van dierenvellen en bladeren om de ontlasting van baby’s op te vangen en tegelijkertijd de huid van kleine kinderen te beschermen. Uit oude documenten blijkt dat zowel de oude Egyptenaren als de Romeinen en de Azteken gebruik maakten van primitieve voorlopers van de luier.

Dit was echter niet in alle gebieden het geval. Met name in warme, tropische gebieden was het dragen van dergelijke materialen niet vanzelfsprekend; baby's liepen hier vaak naakt rond. Zie jij het al voor je?

20e eeuw

De oorsprong van de luiers die wij nu massaal gebruiken ligt in het begin van de twintigste eeuw. Op dat moment ontstaan luiers in de vorm van katoenen lappen die bij elkaar worden gehouden met veiligheidsspelden. Het aantal exemplaren is bewerkt en dus worden baby's niet voortdurend verschoond. Een luier wordt niet gewassen, maar na het drogen opnieuw aangedaan.

Bacteriën en ziektekiemen

In de eerste helft van de twintigste eeuw leert men steeds meer over bacteriën en de ziektes die deze met zich mee kunnen brengen. Steeds meer mensen gaan de luiers van hun baby’s wassen door ze te koken. Dit is hygiënischer, maar kost veel meer tijd en energie. Tot ver in de jaren '60 wordt op deze manier met luiers omgegaan.

Moderne luier

Ondertussen is de nieuwe luier al 'uitgevonden'. In het begin van de jaren ’50 maakt Marion Donovan, een moeder uit het Amerikaanse Milwaukee, op haar naaimachine een broekje van parachutestof en vervangt ze de veiligheidsspelden door drukknopjes. Het blijkt een gat in in de markt: haar product wordt een groot succes.

Wegwerpluier

Het succes van de nieuwe luier blijkt het begin van een luierrevolutie. De Amerikaanse vrouw stort zich volledig op het ontwikkelen van luiers en bedenkt al snel dat een wegwerpluier ideaal zou zijn. Hierdoor zou ze geen luiers meer hoeven te koken en dus veel tijd over houden. Voor deze wegwerpluier wil ze gebruik maken van papier dat vocht absorbeert. Het probleem is dat de papierfabrikanten hier geen toekomst in zien. De ontwikkeling van de luier stagneert.

De eerste Pamper

Tien jaar later raakt Procter & Gamble toch geïnteresseerd. Het bedrijf heeft een papierfabriek opgekocht en het papierpulp blijkt door het grote vochtabsorberende vermogen uiterst geschikt als vulling voor plastic wegwerpluiers. Procter & Gamble ontwikkelt in het begin van de jaren ’60 de eerste Pamper, wat een groot succes wordt.

Commercie

Door komst van de Pampers zien steeds meer bedrijven dat er geld verdiend kan worden met wegwerpluiers. De concurrentie neemt toe en dit komt de ontwikkeling van het product ten goede. Dikke en zware luiers worden vervangen door lichtere exemplaren, de plakstrook doet zijn intrede en het vochtabsorberende vermogen wordt hoger. Ook wordt - mede door het gebruik van elastische materialen - de vorm van de luiers steeds beter.

De luier anno 2020

De luier die wij nu gebruiken ontwikkelt zich nog steeds. Bedrijven blijven anno 2020 proberen om de luier beter en gebruiksvriendelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn het vervangen van de plakstrip door klittenband, de anti-lekranden tegen doorlekken en het gebruik van een lotion tegen luieruitslag.

Het staat buiten kijf dat de luier zich de komende jaren zal blijven ontwikkelen. Naast gebruiksvriendelijkheid zal er hierbij vermoedelijk ook veel aandacht zijn voor milieuvriendelijkheid.

Deel