Waar moet ik op letten bij de aanschaf van nieuwe luiers?

Het kiezen van de juiste luier voor je kindje is niet eenvoudig. Weet je niet goed welke luier je moet kopen, of wil je van merk veranderen? We zetten op een rij waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste luier voor je kindje.

Luier.nl Redactie
30 juli 2020 11:10

Tip

Waar moet je op letten bij de aanschaf van nieuwe luiers?

Er zijn vandaag de dag zoveel soorten en merken luiers op de markt dat veel ouders het moeilijk vinden uit dat enorme aanbod een luier te kiezen. Om je te helpen een keuze te maken zetten we de belangrijkste eigenschappen en aandachtspunten hieronder op een rij:

1. Absorptievermogen (vochtopname)

De primaire taak van een luier is en blijft voorkomen dat je kindje nat wordt. Het doorlekken van ontlasting is niet alleen onhygiënisch: het kan ook de oorzaak zijn van luieruitslag. Het is dus van cruciaal belang dat een luier vocht opneemt en dat maakt het absorptievermogen zijn belangrijkste eigenschap.

Een van de luiers die bekend staat om zijn uitstekende absorptievermogen is Pampers Baby-Dry. Doe dus goed onderzoek en vergelijk de eigenschappen van verschillende merken luiers en ga na hoe de vochtopname wordt geregeld.

Pasvorm luiers

2. Bewegingsvrijheid (comfort en pasvorm)

Bijna net zo belangrijk als de vochtopname is de pasvorm en het comfort van een luier. Je wilt niet dat je baby een luier draagt die te strak zit; dat gaan ten koste van het comfort en kan een belemmering vormen voor de bewegingsvrijheid van je kindje.

Een goede graadmeter voor het comfortgehalte van een luier is de elasticiteit. Als er sprake is van hoogwaardige elastieken voelt je baby zich waarschijnlijk vrijer dan wanneer dit niet het geval is. Een mooi voorbeeld zijn Pampers Active Fit luiers, die speciaal ontworpen zijn om baby's door te kunnen laten spelen.

3. Maat

Het is natuurlijk ook belangrijk om de juiste maat luiers te kiezen voor je baby. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is minder eenvoudig dan je zou denken. Een te grote luier sluit niet goed aan waardoor de luier gaat lekken. Een te kleine luier gaat knellen en zorgt voor huidirritaties en onprettig gevoel bij je kindje. Daarnaast is een te kleine luier snel vol.

Een pasgeboren baby draagt maat 0 of 1, maar hoe weet je wanneer het tijd is voor een grotere maat? Elders op onze site lees je meer over de beschikbare maten luiers en vind je een omrekentabel.

4. Prijs-kwaliteitverhouding

Tot slot: wat is je budget om luiers te kopen? Als geld geen probleem is lijken Pampers een voordehandliggende keuze, maar de meeste submerken kosten wel een stuk meer dan huismerk of supermarktluiers. Wil je weten wat luiers kosten? Op onze site vind je van ieder merk luier de gemiddelde standaard- en aanbiedingsprijzen.

Onze ervaring is dat duurdere luiers zeker niet altijd beter zijn dan vriendelijker geprijsde merken. Zoek je ondanks een beperkt budget toch luiers uit de duurdere categorieën? Op onze pagina's met luier aanbiedingen vind je elke dag alle acties en bespaar je met een slim beleid honderden euro's per jaar!

Deel