Luiertassen, welke soorten zijn er en welke moet ik kiezen?

Op zoek naar een luiertas? Er zijn verschillende soorten te koop. Wij zetten de voordelen en nadelen van de tote bag, de schoudertas, de rugtas en de gecombineerde luiertas voor je op een rij.

Luier.nl Redactie
17 augustus 2022 12:00

Soorten luiertassen

Luiertassen zijn in te delen in 3 soorten: De luierhandtas (ook wel tote luiertas genoemd), de rugtas en de schoudertas. Ook is er nog een combinatie van de luiertassen, de combi luiertas. Alle soorten hebben voor- en nadelen die we hieronder voor je op een rij zetten. 

Tote luiertas

tote luiertas

De tote luiertas is een praktische en hippe luiertas. De tas heeft een grote opening en over het algemeen voldoende ruimte. Hierdoor is deze luiertas erg populair. De Tote luiertas wordt gezien als een praktische luiertas, waar erg veel spullen in kunnen. Daarnaadst is de totebag een tas die aantoont dat praktisch niet direct betekent dat het een saaie tas is. De Tote luiertas is te koop in verschillende materialen en kleuren.

Voordelen en nadelen

 1. + Grote opening, zodat je de spullen er makkelijk in kunt doen en uit kunt halen
 2. + Praktisch, maar toch hip. Hierdoor kun je de tas ook gebruiken als je geen luiertas meer nodig hebt
 3. + Veel opbergruimte, zodat je genoeg babyspullen kunt meenemen
 4. - Veel gewicht aan één hand. 
 5. - De tas kan erg groot zijn en niet iedereen houdt daar vanRugtas luiertas rugtas

De rugtas kent iedereen. Er zijn veel verschillennde rugtassen maar ook speciale rugtassen die er op gericht zijn om gebruikt te worden als rugtas. Meestal zitten hier genoeg vakjes in voor bijvoorbeeld een verschoningsmatje, luiers en babydoekjes. Het voordeel van de rugtas is uiterarad dat je hem op je riug kunt dragen. De meeste luiertassen hebben één hengsel, waardoor je de tas aan één kant van je lichaam draagt. Als je niet met een tas om je schouder of aan één hand wilt lopen dan kun je kiezen voor een luiertas die je op je rug kunt dragen. Hierdoor wordt het gewicht van de luiertas beter verdeeld.  

Voordelen en nadelen

 1. + Het gewicht van de luiertas wordt over twee schouders verdeeld. Dit zorgt voor minder rugklachten
 2. + Je hebt beide handen vrij en kan je kindje bijvoorbeeld makkelijk optillen
 3. + Geschikt voor vaders en moeders
 4. - Als je iets wilt pakken moet je eerst de tas van je rug halenSchoudertas

Luiertas om je schouder

De schoudertas is een luiertas zonder handvaten die je om je schouder kunt doen en wordt ook wel mombag genoemd.  De schoudertas heeft meestal geen of erg weinig vakjes. Dit is niet heel praktisch omdat alles dan door elkaar ligt, maar kan aan de andere kant ook erg handig zijn omdat je niet elk valkje langs hoeft te gaan om te kijken wat er in zit. Hiernaast heeft de schouder-luiertas het voordeel dat de tas niet zwaar is en gemakkelijk op te vouwen is zonder dat het veel ruimte inneemt. 

Voordelen en nadelen

 1. + De schoudertas is niet zwaar en makkelijk op te vouwen als je hem niet gebruikt
 2. + De tas kan ook gebruikt worden als je geen luiertas meer nodig hebt
 3. -  Doordat er veel in de tas kan en er weinig vakken in de tas zitten kun je de spullen die er in zitten niet altijd direct vinden Combi luiertas

De luiertassen die we hierboven hebben beschreven zijn ook te combineren. Dit noemen we de combi luiertas. De tote luiertas kan bijvoorbeeld uitgebreid worden met een hengsel waardoor de tote bag ook als schoudertas gebruikt kan worden. En door er twee hengsels aan te hangen kun je er ook een rugtas van maken. Deze combi luiertassen komen steeds vaker voor en zijn erg praktisch doordat ze de voordelen van de verschillende tassen overnemen en juist de nadelen minder meenemen.

Deel