Als je een baby hebt, weet je dat luiers tot de grootste kostenposten horen in het eerste levensjaar. Gemiddeld verbruikt een kind tussen de 5.000 en 7.000 luiers voordat het zindelijk is. Dat betekent al snel honderden euro’s aan luiers alleen al.
Hoe kun je besparen op luierkosten?
Door Team Luier.nl op

Gelukkig zijn er slimme manieren om flink te besparen op luierkosten, zonder in te leveren op kwaliteit of hygiëne. In dit artikel lees je praktische tips die je meteen kunt toepassen, zodat je ook nog geld overhoudt om mee te gokken op een online casino zonder idin.
Kies de juiste maat en merk
Een veelgemaakte fout is het te vroeg overstappen op een grotere luiermaat. Grotere luiers zijn duurder en minder efficiënt als ze nog niet goed passen. Controleer regelmatig of de huidige maat nog past. Te kleine luiers kunnen lekken, maar te grote luiers absorberen vaak niet goed genoeg en kunnen gaan doorlekken. Daarnaast kan het merk een groot verschil maken in prijs. De bekende merken zoals Pampers en Huggies zijn duurder dan huismerken van supermarkten of drogisterijen. Veel ouders zweren bij bepaalde A-merken, maar uit tests blijkt vaak dat goedkope huismerken net zo goed (of soms zelfs beter) presteren. Probeer verschillende merken uit om te zien wat voor jouw kind het beste werkt.
Wij hebben over het kiezen van de juiste luiermaat een uitgebreid artikel geschreven.
Gebruik spaarprogramma’s en cashbackacties
Veel luiermerken en winkels hebben loyaliteitsprogramma’s waarmee je punten spaart bij elke aankoop. Deze punten kun je later inwisselen voor korting, producten of cadeaus. Pampers heeft bijvoorbeeld het "Pampers Club"-programma (helaas alleen in de VS) waarbij je codes van verpakkingen scant in een app. Ook zijn er regelmatig cashbackacties waarbij je (een deel van) je geld terugkrijgt na aankoop. Houd de websites of socialmediapagina’s van merken in de gaten voor dit soort acties.
Koop in de aanbieding of grootverpakkingen
Wachten op luieraanbiedingen kan je veel geld besparen. Supermarkten, drogisterijen en online winkels hebben regelmatig acties zoals ‘2+1 gratis’, ‘50% korting op de tweede verpakking’ of ‘10 euro korting bij een bepaald bedrag aan babyproducten’. Maak hier slim gebruik van door in te slaan tijdens deze acties. Grootverpakkingen zijn meestal goedkoper per luier dan kleinere verpakkingen. Kijk naar de prijs per luier in plaats van de prijs per verpakking. Websites als bol en Amazon bieden vaak megaverpakkingen aan met korting. Deze grote verpakkingen worden ook wel maandboxen genoemd, omdat in de maandbox genoeg luiers zitten voor 1 maand.
Overweeg wasbare luiers
Steeds meer ouders kiezen voor wasbare luiers, ook wel herbruikbare luiers genoemd. Hoewel de aanschafprijs van wasbare luiers hoger ligt, kun je op de lange termijn honderden euro’s besparen. De investering verdien je meestal binnen een jaar terug, zeker als je ze ook gebruikt voor een tweede of derde kind. Wasbare luiers zijn er in allerlei vormen en kleuren, en ze zijn tegenwoordig veel gebruiksvriendelijker dan vroeger. Je hoeft niet meer te prutsen met veiligheidsspelden en hydrofiele doeken. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker, wat voor veel ouders ook een belangrijke overweging is.
Vraag proefpakketten aan
Veel luiermerken bieden gratis of goedkope proefpakketten aan. Dit is een ideale manier om verschillende merken en maten te proberen zonder meteen een grote doos aan te schaffen. Je kunt proefpakketten aanvragen via de websites van luiermerken of via babywebsites. Sommige merken geven ook korting bij de eerste aankoop via hun webshop. Combineer dit met een cashbackactie en je betaalt soms maar een fractie van de normale prijs.
Deel