Prijs luiers steeds hoger door dure grondstoffen

We hebben te maken met een hoge inflatie. Dat betekent dat veel producten duurder worden. Dat geldt helaas ook voor luiers. De standaard prijs van luiers van verschillende merken is de afgelopen tijd gestegen. Hierdoor ben je per luier dus duurder uit. 

Luier.nl Redactie
15 oktober 2022 15:55

BesparenWeetje

Dure grondstoffen maken luiers duurder

Luiers worden onder andere gemaakt van houtpulp. Door de oorlog in Oekraïne zijn de voorraden van houtpulp sterk gedaald, zo valt te lezen op de website van Radar. Europa kocht altijd veel Russisch hout, maar sinds Rusland Oekraïne binnenviel is die handel vrijwel helemaal geblokkeerd. Hierdoor is het aanbod afgenomen, terwijl de vraag naar houtpulp even groot is gebleven. Baby's hebben namelijk nog steeds luiers nodig en ook de andere producten die met houtpulp worden geproduceerd, zoals toiletpapier, zijn niet makkelijk te vervangen. Hierdoor stijgt de prijs van houtpulp en die prijs wordt doorberekend in de luierprijzen. 

Kosten voor productie en transport

Naast de hogere prijzen voor grondstoffen zijn ook de kosten voor de productie van luiers toegenomen. Door de hogere energiekosten is het duurder om luiers te produceren. Hetzelfde geldt voor het transport, ook daarvan zijn de prijzen toegenomen door de hogere prijs voor olie en gas. Al deze kosten worden verwerkt in de hogere luierprijzen, waardoor de consument te maken krijgt met duurdere Pampers, Huggies en huismerk luiers. 

Voorbeelden gestegen prijzen van luiers

Op Luier.nl vergelijken we al jaren de prijzen van luiers. Uit onze database volgt dat de prijzen van luiers het afgelopen half jaar flink gestegen zijn. We hebben de prijzen van april 2022 vergeleken met de prijzen van oktober 2022, zodat we het effect van het laatste half jaar kunnen bepalen. Als we nog verder terug gaan in de tijd is de stijging overigens nog groter. In onderstaande tabel hebben we een aantal voorbeelden van de prijsstijgingen van luiers weergegeven. Hierin is te zien dat de prijs van alle luiers is gestegen, zowel van A-merk luiers als van huismerk luiers. We hadden de lijst nog veel langer kunnen maken want de stijging zien we overal. In de tabel zijn prijsstijgingen van luiers van 4% tot 18% te zien.

Merk Verpakking Prijs oud Prijs nieuw Prijsstijging
Pampers Premium Protection maat 2 Maandbox 67,99 79,99 18%
Pampers Baby-Dry Pants maat 5 Standaard pak 11,49 11,99 4%
Kruidvat luierbroekjes maat 6 Jumbo Pak 12,99 14,99 15%
Etos luiers maat 5 Voordeelpak 9,99 10,99 10%
Huggies Ultra Comfort maat 4 Maandbox 51,49 55,49 8%

Luiers in de aanbieding

Nu de prijzen van de luiers stijgen is het nog belangrijker om de beste aanbieding te vinden. In ons overzicht met luieraanbiedingen vind je altijd alle aanbiedingen bij alle winkels, offline en online. Door de prijs per luier te vergelijken vind je snel en eenvoudig de beste deal. 

Deel