Zindelijk worden: hoe maak ik mijn kind snel zindelijk?

Je kind wordt niet automatisch zindelijk. Hier heb je zelf veel invloed op. Met onze tips wordt je kind hopelijk sneller zindelijk en hoef je geen luiers meer te kopen!

Luier.nl Redactie
21 maart 2020 07:17

ZindelijkheidVerschonen

Zindelijk maken met zindelijkheidstraining

Om zindelijk te kunnen worden moet je kind hier zowel lichamelijk als geestelijk voor klaar zijn. Na ongeveer twee jaar is het menselijk lichaam meestal voldoende ontwikkeld om zindelijk te kunnen worden. De hersenen hebben dan controle over de ontlastingskanalen en het lichaam is in staat om dag en nacht van elkaar te onderscheiden. Daarnaast moet je kind doorhebben wanneer de darmen of de blaas vol zijn.

Op het moment dat je kind deze prikkel krijgt vanuit de hersenen kun je beginnen met de zindelijkheidstraining.

Prikkel van de hersenen

De grote vraag is hoe je weet dat je kind deze prikkel krijgt. Dit moet je zelf opmaken uit het gedrag van je kind. Als je merkt dat je kind voor het plassen gaat wiebelen, onrustig wordt anders gaat lopen of zelf zegt dat hij of zij een vieze luier heeft dan moet je hier op inspringen. Je kind weet namelijk niet direct wat het met de prikkel moet doen.

Als je dus ziet dat je kind het gedrag vertoont dat hoort bij het ontlasten moet je direct benoemen wat er aan de hand is. Vraag je kind dus of het moet plassen of poepen en ga samen naar de wc.

Samen naar de wc

Door samen naar de wc te gaan legt je kind de link tussen de nieuwe prikkel en de wc. Je kind moet namelijk interesse krijgen voor de wc. Een methode die hier ook bij helpt is om zelf ook naar de wc te gaan. Je kind zal je voorbeeldgedrag proberen te kopiëren. Leg dus ook uit wat je aan het doen bent.

Als je merkt dat je kind ondanks al je aanmoedigingen nog geen interesse heeft voor de wc kun je beter nog even wachten met de zindelijkheidstraining. Je kind is er dan nog niet klaar voor en zal alleen maar een grotere weerstand tegen de wc krijgen.

Potje in de wc

Als je merkt dat je kind wel degelijk interesse heeft in de wc kun je verder gaan met de zindelijkheidstraining. Zet het potje van je kind in de wc en breng je kind hier elke keer dat het aangeeft dat het moet plassen of poepen naar toe.

In het begin zal je kind het potje niet altijd halen en zal het slechts een enkele keer succes hebben. Blijf toch doorgaan want je kind zal langzaam leren wat de bedoeling is. Ook blijft het goed om je kind te laten zien hoe jij of een ouder kind naar de wc gaat en daarbij te vertellen wat er gebeurt. Voorbeeldgedrag helpt erg goed!

Ook kun je je kind elke keer dat gelukt is om het potje te halen belonen. Dit kan bijvoorbeeld door de wc samen door te trekken. Kleine kinderen vinden dit vaak erg interessant!

Mijn kind heeft geen interesse

Er komt waarschijnlijk een moment dat je kind geen zin meer heeft in de zindelijkheidstraining. Hij of zij blijft dan liever spelen. Je moet er dan voor zorgen dat het toch weer interessant wordt om naar de wc te gaan.

Met onderstaande tips over zindelijkheid zul je sneller je doel bereiken.

Tips om zindelijk te worden

 1. Vervang het potje door een toilettrainer.
  Een toilettrainer kun je op je wc zetten en je kind kan dus echt naar de wc gaan. Op deze manier doet je kind hetzelfde als jij. Kinderen imiteren graag en de toilettrainer kan daar goed bij helpen.

 2. Ga op vaste momenten met je kind naar de wc.
  Door je kind bijvoorbeeld na het eten of voor het slapen gaan te dwingen om naar de wc te gaan zorg je er voor dat je kind het steeds normaler gaat vinden om de behoefte op de wc te doen.

 3. Neem luiers die minder absorberen.
  Je kind merkt bij minder absorberende luiers eerder dat hij geplast of gepoept heeft. Op deze manier zal hij of zij de prikkel eerder doorkrijgen

 4. Doe je kind een onderbroek aan onder de luier.
  Hierdoor merkt je kind beter dat hij of zij in de luier geplast of gepoept heeft en wordt dit minder aangenaam.

 5. Lees samen boeken over zindelijkheid.
  Er zijn veel boeken geschreven over zindelijk worden. Veel boeken zijn gericht op ouders, maar andere boeken juist op kinderen. Koop deze boeken en ga samen aan de slag om zindelijk te worden.

  Hieronder hebben we een aantal boeken over zindelijkheid op een rij gezet.

Zindelijk en boeken

Er zijn veel boeken geschreven over zindelijkheid. Er zijn ook een heleboel boeken waarmee je op een speelse manier met je kind over zindelijkheid kunt praten.

Op bijvoorbeeld bol.com vind je diverse boeken over zindelijkheid. Zelf raden wij onderstaande boeken aan:

Boeken over zindelijkheid voor ouders:

 1. Zindelijk maken is kinderspel - Bestel op Bol.com
  Zindelijk maken is kinderspelHet boek Zindelijk maken is kinderspel is een boek voor ouders en verzorgers voor kinderen. Het boek claimt dat het mogelijk is dat kinderen al na anderhalf jaar zindelijk kunnen zijn!

 2. Zindelijk, nu al? - Bestel op Bol.com
  Zindelijk nu al?Dit boek is een praktisch boek vol met nuttige tips. Met handig stappenplan.

Boeken over zindelijkheid voor kinderen:


 1. Hugo Haas hoeft geen luier meer - Bestel op Bol.com
  Hugo Haas hoeft geen luier meer is een simpel boekje wat u samen met uw kind kunt lezen. Haas Hugo draagt liever een luier en wil niet op het potje. Tot dat hij ziet dat zijn vriendjes het ook doen.
  Hugo Haas hoeft geen luier meer is een grappig prentenboek.
  Hugo Haas hoeft geen luier meer
 2. Bobbi op het potje Bestel op Bol.com
  Een aardig klein vierkant prentenboekje met zachtgekleurde illustraties waar veel op te zien is voor de peuter. Op de linkerpagina is, steeds in vierregelige rijmpjes, het verhaaltje te lezen. Een vrolijk boekje voor peuters die zindelijk willen worden.
  Bobbi op het potje
 3. Weg met de luiers - Bestel op Bol.com
  Acht peuters ontdekken een voor een dat het veel leuker is om op het potje of naar de wc te gaan. Elke keer als je de bladzij omslaat, verdwijnt er weer een luier. En zo leer je in dit zindelijkheidsboekje ook alvast een beetje tellen.
  Weg met de luiers

Informatie over snel zindelijk worden

Op internet is veel informatie te vinden over zindelijkheid, bijvoorbeeld op de site van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Succes!

In ons artikel “Wanneer wordt mijn kind zindelijk?” hebben we het over enkele richtlijnen voor het tijdstip dat je kind zindelijk wordt.

Als de tips z'n vruchten nog niet afwerpt en je toch nog eventjes luiers nodig hebt, heb geen paniek. Luiers en babydoekjes zijn vaak in de aanbieding waardoor je van zomaar weer eventjes door kunt!

Deel