Te vroeg geboren baby’s zien er in principe net zo uit als voldragen baby’s, ze zijn helemaal af. Wel zijn ze erg klein en fragiel, en is er nog niet of nauwelijks babyvet aanwezig. Voldragen baby’s wegen gemiddeld tussen de 3200 en 3500 gram. Een prematuur geboren baby weegt maar tussen de 700 en 2600 gram, soms zelfs maar 400 gram!
Luier.nl Redactie 17 november 2020 10:15
PrematuurVergelijken
Prematuur luiers voor de kleinste baby’s
Wanneer er een vroeggeboorte plaatsvindt gaat alles nét even anders dan bij een voldragen baby. Zo hebben prematuur baby's overgevoelige zintuigen, hebben ze snel last van huiduitslag én dragen ze de kleinste luiermaten ter wereld. In Nederland wordt 1 op de 10 baby’s prematuur geboren. Daarom zijn er speciale prematuur luiers ontworpen die rekening houden met de kwetsbare kindjes.
Aangezien de baby’s zo klein zijn, zijn de luiers die ze dragen ook veel kleiner. En naast het feit dat de luiers een aanzienlijk stukje kleiner moeten zijn, zijn er allerlei verschillende factoren waar prematuur luiers aan moeten voldoen. Wanneer pasgeborenen luiers dragen die veel te groot zijn voor het kindje kan dit voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen. Daarom is het extra belangrijk dat de baby's goed passende luiers dragen.
Kenmerken prematuur luiers
Prematuur luiers hebben een smallere kern. Dit zorgt ervoor dat het goed passend tegen de kwetsbare huid aanzit, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde. De heupjes en benen van de baby kunnen met deze luiertjes comfortabel rusten en zich goed ontwikkelen. Als het luiertje niet goed past dan absorbeert die minder goed en blijft hij vochtiger en warmer. Hierdoor kan luieruitslag ontstaan. Van luieruitslag kunnen baby’s echt ziek worden en kan het zeker bij premature baby’s gevaarlijk zijn.
Premature kindjes wegen een stuk minder dan voldragen baby’s aangezien ze nogal wat babyvet missen. Daarom zijn prematuur luiers gemaakt van zachtere materialen die hun fragiele huid niet pijnigt. Daarnaast zijn de zintuigen, waaronder de oren, nog volop in ontwikkeling. Rondom de baby’s wordt daarom gebruik gemaakt van meer geruisloze materialen. Zo zijn de plakstrips veel geruislozer dan bij "normale" luiers.
Een ander verschil is de hechtzone. "Normale" luiers hebben een hechtzone van een paar centimeter; bij premature luiers bevindt deze zich over de hele luier. Hierdoor is het luiertje geen obstakel voor eventuele slangetjes. Al deze verschillen zijn om de slaapkwaliteit van het premature kindje te verbeteren en de kwetsbare huid, die nog niet helemaal ontwikkeld is, optimaal te verzorgen en te beschermen.
Pampers Preemie Protection
In 2014 begon Pampers met het herontwerpen van hun prematuren luierlijn. Pampers werkte hiervoor samen met kinderartsen, dermatologen en verpleegkundigen van neonatologie diensten. Tijdens deze samenwerkingen was de prioriteit het welzijn en de gezondheid van de premature kindjes.
In oktober 2017, nadat er zo’n 10.000 manuren aan deze innovatie besteedt waren, werd de Pampers Preemie Protection gelanceerd. De luier is tot wel 3 keer kleiner dan een "normale" luier en is geschikt voor de allerkleinste prematuurtjes. De Preemie Protection luiers worden niet verkocht door Pampers, ze worden enkel en alleen geleverd aan ziekenhuizen.
Huggies Little Snogglers
Pampers is niet de enige luierfabrikant die prematuur luiers produceert. In 2017 heeft Huggies ook een luier ontwikkeld voor prematuur geboren baby’s. In samenwerking met verpleegkundigen en therapeuten van de neonatologie hebben zij de Huggies Little Snogglers gelanceerd. De prematuur luiers van Huggies zijn louter beschikbaar op neonatologie afdelingen. Lees hier meer over de prematuur luiers van Huggies.
Prematuur luiers in het ziekenhuis
Als een baby te vroeg geboren is wordt hij verzorgd op de neonatologie afdeling of op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Hier wordt gespecialiseerde zorg gegeven aan pasgeboren. Hoe het met je baby gaat na de geboorte en welke zorg er nodig is, hangt merendeels af van de duur van de zwangerschap. De verzorgers in het ziekenhuis nemen de ouders stapsgewijs mee door het proces wat hun kindje zal afleggen.
Veel Nederlandse ziekenhuizen gebruiken de speciaal ontworpen luiers van Pampers, Pampers Preemie protection. Zo ook de neonatologie afdelingen die onder de Noordwest ziekenhuisgroep vallen. Alle luiers die te vroeg geborenen dragen totdat ze het ziekenhuis uit mogen worden door het ziekenhuis verleend. De verplegers hebben keuze uit drie maten van de Preemie Protection luier:
P-1 <1800 gram,
P-2 <1800 gram >500 gram,
P-3 <500 gram.
Naar huis toe
De baby’s mogen vanaf de 35 weken zwangerschap en een minimaal gewicht van 2000 gram naar huis. Wel moeten ze aan een paar voorwaarden voldoen. Hierbij moet je denken aan groeien, zelf drinken, geen ademhalingsondersteuning, geen medische behandeling meer noodzakelijk. In sommige omstandigheden gaan kinderen met sondevoeding en/of zuurstof naar huis.
Vanaf het moment dat de baby’s naar huis mogen zullen de luiers zelf moeten worden aangeschaft door de ouders. Op dat moment passen ze de kleinste luiertjes die te koop zijn, waar ook veel mooie aanbiedingen voor te vinden zijn!
Wereld Prematurendag
Jaarlijks op 17 november is het Wereld Prematurendag. Op deze datum wordt internationaal stilgestaan bij de grote impact die vroeggeboorte heeft en krijgen ouders en familie een hart onder de riem gestoken. Op Wereld Prematurendag vinden in veel ziekenhuizen activiteiten plaats. Ook worden er allerlei initiatieven gestart, onder meer door vereniging Care4Neo. Dit jaar is er onder andere een foto actie gestart genaamd #365 Dagen Challenge.
Care4Neo
Care4Neo behartigt de belangen van ouders waarvan het kind direct na de geboorte wordt opgenomen in een ziekenhuis. Ouders met een prematuur zijn - in een nieuwe en spannende fase van hun leven - erg geholpen met heldere en toegankelijke informatie en steun.
De vrijwilligers staan daarom al meer dan 40 jaar op verschillende manieren klaar voor ouders met te vroeg, te licht (dysmatuur) of ziek geboren baby’s.