Waar zijn luiers van gemaakt?

Elke dag doe je je kindje meerdere luiers om en heb je de luiers dus in je handen. Maar weet je eigenlijk wel waar een luier van gemaakt is? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Luier.nl Redactie
10 januari 2023 12:21

Weetje

De inhoud van een luier hangt af van het soort luier dat je gebruikt. Ook verschillen de preciese stoffen per luiermerk. Zo zitten er andere stoffen in Pampers Baby Dry dan in Pampers Harmonie. De meest gebruikte wegwerpluiers bestaan voornamelijk uit plastic. In wegwerpluiers die biologisch zijn zitten vooral milieuvriendelijke materialen. Tenslotte zijn er nog de wasbare luiers. Deze kunnen gemaakt zijn van katoen, kunstvezel of bamboe. 

Wat zit er in wegwerpluiers?

De meest gebruikte, synthetische, wegwerpluiers hebben een aantal lagen. Wegwerpluiers zijn gemaakt van papier, plastic, kunststoffen, vezels en een super absorberend (SAP). In luiers zitten volgens Waarzitwatin.nl de volgende lagen:

  1. De laag van de luier die in contact staat met de babyhuid. Deze laag moet urine en ontlastingsvloeistoffen doorlaten en bestaat uit een polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP). Deze stoffen vallen onder de plastic familie. Deze plastic stoffen zijn de beste 'vocht geleiders' op de markt. De stof zorgt ervoor dat het vocht wordt getransporteerd naar de vochtopname. Aan deze laag wordt soms een lotion toegevoegd om de huid te verzorgen en te beschermen. Ook kan er parfum in zitten om ongewenste geurtjes iets te verbergen.
  2. De tweede laag is de absorberende laag. In deze laag nemen de luiers zoveel mogelijk vloeistof op. Dé laag die ervoor zorgt dat explosie luiers minder explosief zijn, de laag die ervoor zorgt dat je het bedje van je kindje niet continue hoeft te verschonen en de laag die ervoor zorgt dat jouw kindje droge billetjes behoudt. Dit gebeurt met een mengsel van fluffpulp en korrels van een superabsorberend polymeer (SAP). Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal.  De magie gebeurt doormiddel van een mengels tussen fluff-pulp en korresls van super absorberende polymeer, oftewel SAP. SAP zit als poeder of korrel in de luiers verwerkt
  3. Door de buitenste laag van de luier, de luier die in contact staat met de kleding van je kindje, mag uiteraard geen vloeistof komen. Deze laag bestaat uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber. 

Waaruit bestaan biologische luiers?

Biologische wegwerpluiers bestaan uit milieuvriendelijke materialen. De absorberende kern van de luier bestaat bijvoorbeeld uit fluffpulp gemaakt van duurzaam hout. De luiers hebben ook minder chemische stoffen, zoals parfum of lotions.

Waar worden wasbare luiers van gemaakt?

Wasbare luiers kunnen gemaakt zijn van verschillende producten, zoals katoen, kunstvezel of bamboe. De luiers zijn te wassen en dus opnieuw te gebruiken. De inlegvellen moet je wel vervangen.

Zitten er schadelijke stoffen in luiers?

Er zitten soms schadelijke stoffen in luiers. Het gaat dan om hele kleine hoeveelheden die over het algemeen niet schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Luiers zijn dus veilig te gebruiken. Er zijn wel kinderen die last kunnen krijgen van luiers. De luieruitslag kan ontstaan als de huid van je kindje in contact komt met de urine of ontlasting. Ook kan de luieruitslag ontstaan doordat de luier wrijft en schuurt. De huid is dan geïrriteerd, wordt rood, schraal en gaat kapot. Soms zit op het deel van de wegwerpluier dat in contact komt met de babyhuid een dunne lotion. Dit kan helpen om het risico op luieruitslag te verminderen. Als je kindje last heeft van luieruitslag kun je ook een keer een andere luier proberen

Deel