Wanneer is je kindje zindelijk?

Bij elk kind is het anders maar toch proberen we enkele "richtlijnen" te geven over zindelijkheid, zodat je tenminste een idee hebt!

Luier.nl Redactie
29 oktober 2017 15:16

ZindelijkheidVerschonen

Kindjes en hun zindelijkheid

Het zindelijk worden van je kindje is een spannend avontuur voor elke ouder. Wanneer kinderen zindelijk worden verschilt enorm. De een al vanaf 20 maanden, de andere pas na 80 maanden. Het is dus heel persoonlijk.

Zindelijkheid op 18 maanden

De meeste kinderen kunnen na 18 maanden lichamelijk hun plas ophouden. Helaas weten ze dit zelf nog niet en denken ze er nog lang niet altijd aan.

Zindelijkheid op 24 tot 36 maanden

Tussen het tweede en het derde jaar leert je kindje om de plas en poep overdag op te houden. Je kindje weet nu dat hij of zij naar het toilet moet en blijft overdag dus droog

Zindelijkheid op 36 tot 72 maanden

Je kindje leert nu ook om 's nachts droog te blijven en heeft geen luier meer nodig!

Slechts richtlijnen

Zoals we al eerder aangaven zijn dit slecht richtlijnen en kan de praktijk er helemaal anders uitzien. Ook kan het voorkomen dat je kindje een terugval krijgt. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals een veranderende omgeving of spanningen. Wij raden je aan om in alle gevallen geduld te hebben. Je kindje moet de tijd krijgen om zindelijk te worden en zal daar op een gegeven moment zeker klaar voor zijn.

Trainen van zindelijkheid?

Om het proces iets te versnellen kun je met je kindje trainen. Over het trainen van zindelijkheid kun je in ons artikel Hoe wordt mijn kind zindelijk meer lezen.

Deel