Nachtluiers en normale luiers, wat is handig om te gebruiken

Nachtluiers zijn speciale luiers en iets anders dan de normale wegwerpluiers. Deze luiers zijn dikker en speciaal voor de nacht om niet in bed te plassen. Wanneer is het handig om die speciale nachtluiers te gaan gebruiken, is dat echt nodig?

Luier.nl Redactie
21 september 2023 14:05

TipVergelijkenZindelijkheid

Wanneer je een nog een baby hebt dan is dit artikel niet direct van belang, want kleine baby's zullen altijd normale luiers dragen, nog geen nachtluier dus. Er zijn diverse luiers op de markt en in dit artikel gaan we specifiek in op de nachtluier en eventuele verschillen met een normal (wegwerp)luier).

Normale wegwerpluier

Een normale wegwerpluier als Pampers Baby Dry of Pampers Premium Protection zijn gemaakt om regelmatig je kindje te verschonen gedurende de dag. Ze zijn ontworpen voor kort gebruik, denk aan enkele uren. Ze zijn ideaal voor overdag wanneer je baby of peuter regelmatig verschoond wordt.

Nachtluier: geen zorgen over in bed plassen?

De normale wegwerpluier is dus een prima luier voor overdag, maar sommige ouders gaan in nacht een andere luier gebruiken: de nachtluier. Waarom? De nachtluier is speciaal ontworpen om meer vocht op te nemen en dit gedurende een langere periode vast te houden. In tegenstelling tot hun de normale luier, zijn nachtluiers dikker en bevatten ze extra absorberende lagen. Dit is perfect om lekken in het holst van de nacht te voorkomen en zorgt ervoor dat zowel jij als je kindje van een ongestoorde nachtrust kunnen genieten. Dus dat je niet in de nacht wakker wordt van je kindje wat zoveel heeft geplast dat het hele bed er onder zit en je de lakens weer moet verschonen.

Maar wat zit er eigenlijk in deze luiers die ze zo effectief maken? Beide soorten bevatten een mix van cellulosepulp en superabsorberende polymeren. Echter, bij nachtluiers is er vaak een hogere concentratie van deze absorberende materialen, wat helpt bij het vasthouden van vocht gedurende langere perioden.

Prijsverschil nachtluiers en normale luiers

Nu je het verschil kent tussen dag- en nachtluiers, vraag je je misschien af welke meer kost.Want een nachtluier is dikker en er zit meer absorberende materialen in wat de plas beter moet opvangen. Dus je raad het al, nachtelijke luiers zijn over het algemeen duurder.

Ter vergelijking wat prijzen die op dit moment geldig zijn:
Normale luiers
Pampers Baby Dry maat 4 kost €0,24 per luier.
Pampers Premium Protection maat 4 kost €0,25 per luier.
Nachtluiers
Pampers Baby Dry Night Pants maat 4 kost €0,28 per luier.
Huggies DryNites maat 4-7 kost €0,60 per luier.
Bekijk onze prijzen/aanbiedingen pagina voor de actuele prijs!

Nachtluiers zijn dus wel wat duurder, helemaal de DryNites van Huggies. Maar deze luiers zijn ook vrij groot en dus ook geschikt voor wat oudere kinderen.

Comfort voor je kind

Normale luiers zijn lichter en vaak dunner, ontworpen om gemakkelijk te bewegen met je actieve kindje. Ze bieden de flexibiliteit die nodig is voor het verkennen van de wereld, of dat nu kruipend, lopend of spelend is. Dit type luier is bijzonder geschikt voor kindjes die veel bewegen en actief zijn. Het zachte materiaal en de aanpasbare pasvorm zorgen ervoor dat je kindje vrij kan bewegen zonder last te hebben van een bulky gevoel tussen de beentjes.

Nachtluier, dikker en met extra absorberende lagen, biedt een ander soort comfort. Hoewel ze misschien wat bulkier aanvoelen, zijn ze speciaal ontworpen om een langdurige droogheid te garanderen tijdens het slapen. Ze omhullen je kindje met een zacht en beschermend gevoel, wat zorgt voor een geruste nacht. Voor kindjes die 's nachts zwaarder plassen of diep slapen en minder geneigd zijn wakker te worden van een natte luier, is de nachtluier een uitkomst.

Zindelijk overdag, maar toch bedplassen

Je hoort vaak dat kinderen al we zindelijk zijn overdag, maar toch nog in hun bed plassen. Maar zindelijk worden gaat niet altijd in één keer goed, en er is vaak een verschil in zindelijkheid overdag en 's nachts. Een nachtluier biedt dan uitkomst. 

Veel kinderen worden eerst overdag zindelijk. Dit komt doordat ze wakker zijn en de signalen van hun lichaam sneller herkennen. Ze leren het gevoel van een volle blaas te associëren met de noodzaak om naar het toilet te gaan. Dit proces wordt vaak ondersteund met trainingsbroekjes die lijken op ondergoed maar nog steeds wat absorptie bieden voor kleine ongelukjes. Het gebruik van normale luiers kan tijdens deze fase afnemen, aangezien je kindje leert om naar het toilet te gaan wanneer dat nodig is.

Nachtelijke zindelijkheid kan wat langer duren en is vaak een grotere uitdaging. Sommige kinderen kunnen zelfs nadat ze overdag volledig zindelijk zijn geworden, nog steeds 's nachts ongelukjes hebben. De diepe slaapfase kan ervoor zorgen dat ze de signalen van hun lichaam om te plassen niet herkennen. Nachtelijke luiers blijven hier waardevol. Ze bieden bescherming tegen lekken en zorgen ervoor dat je kindje, mocht het in bed plassen, toch droog blijft.

In bed plassen voorkomen

Om het bedplassen zoveel mogelijk te voorkomen en een niet te volle luier te hebben zijn hier een aantal tips:
- Hanteer een vast schema, het lichaam van je kind past zich hierop aan.
- Minder drinken in de avond, helemaal binnen het uur voordat het kind naar bed gaat.
- Altijd voor het naar bed gaan proberen te plassen, ook al zegt je kind dat hij niet hoeft.

Comfort voor jou als papa / mama

Bij het kiezen tussen een normale luier en een nachtluier is het belangrijk om het karakter en de behoeften van je kindje in overweging te nemen. Maar ook je eigen wensen als ouder! Want je eigen (nacht)rust heeft natuurlijk weer zijn voordelen voor je kind.

Een rusteloos, actief kindje dat overdag veel beweegt, zal baat hebben bij de flexibiliteit van een normale luier. Aan de andere kant zal een kindje dat 's nachts zwaar plast en een ononderbroken slaap nodig heeft, profiteren van de extra bescherming van een nachtluier. Uiteindelijk is het doel om een balans te vinden tussen comfort en bescherming, zodat je kindje zowel overdag als 's nachts gelukkig en droog blijft en dat jij als ouder niet een huilend kind hebt dat in het bed geplast heeft en dat je aan de slag mag met een het bed te verschonen! 

Wat ons betreft is een iets duurdere luier het geld dubbel en dwars waard. 

Deel