Babypoep uitgelegd: alle kleuren van de regenboog

Babypoep komt voor in veel geuren en kleuren, soorten en maten. Maar wat zegt de poep van je baby jou? Er valt naast de enorme stank namelijk nog veel meer te vertellen!

 

Luier.nl Redactie
14 december 2020 14:48

BabypoepVerschonen

Babypoep uitgelegd

Voor veel ouders is het verrassend om te zien in wat voor geuren, kleuren of maten hun kindje poept en plast. Dit maakt het een veelzijdig onderwerp waar veel over te leren valt. Het is bovendien handig om er veel van te weten aangezien sommige aspecten van poep iets kunnen zeggen over hoe het met je kindje gaat!

Meconium: begin van het poepfestijn

Meconium in luierDe eerste ontlasting van een pasgeboren baby wordt meconium, kinderpek of darmpek genoemd. Het poepfestijn wordt afgetrapt met een donkergroene/zwarte kleur en een teerachtige en kleverige substantie. Deze kleverige substantie bestaat meerendeels uit het vruchtwater wat de baby in de buik heeft ingeslikt. Maar ook zitten er afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten in meconium verwerkt.

Na twee dagen verandert de poep. Het wordt dunner en geler, dat is een teken dat de melk die de baby opneemt goed verteerd wordt. Indien een pasgeboren baby binnen twee dagen niet heeft gepoept kan er iets aan de hand zijn en is het slim om een arts te raadplegen.

Waarom stinkt babypoep zo?

We hebben het allemaal wel een keertje meegemaakt of gezien. De luier gaat open en er komt een ongekende, bijna buitenaardse walm vandaan. Maar waarom stinkt babypoep zo? En stinkt babypoep echt meer dan ‘normale’ poep of is het gewoon een hersenspinsel?

Naarmate de darmen van een baby gekoloniseerd raken met bacteriën, wordt de ontlasting geuriger. Dit is een normaal proces. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben meestal geen erg stinkende ontlasting, terwijl de poep van baby's die flesvoeding krijgen vaak een sterkere geur hebben. Over het algemeen stinkt ontlasting, en kunnen we er niet veel aan doen.

Stinkt babypoep meer dan 'normale' poep?

Babypoep kan wel degelijk meer stinken dan 'normale' poep! Wanneer jouw baby een hele dag niet heeft gepoept bereidt je dan maar voor op een stank-aanval. Want als poep voor een langere tijd in de baby zit, hebben bacteriën langer de tijd om te gaan vormen en samen te smelten, dit is meestal geen probleem alleen wordt er dus een enorme stank gecreëerd.

De eerste ontlastingen van een baby zouden echter niet moeten stinken. Wat wel stinkt is wanneer het poepfabriekje overstapt op vaste voeding. Het lichaam van de baby moet hieraan wennen en gaat een proces in waar (jammer genoeg) sterke geurtjes bij horen. Dus knijper op de neus en gaan!

Babypoep in alle kleuren van de regenboog

Poep komt naast verschillende geuren, ook voor in allerlei verschillende kleuren. Kleuren die je soms niet verwacht. Kleuren die je niet voor mogelijk had gehouden om uit een baby te zien komen. En vaak hebben deze gekke kleuren ook nog eens een betekenis! Lees hier welke kleur wat betekent.

Poep regenboof

Groene ontlasting

Groene poep is misschien even schrikken maar in de meeste gevallen is er geen reden voor paniek. Vooral bij kinderen die flesvoeding krijgen, is groen een gebruikelijke poeptint. De kleur kan het gevolg zijn van toegevoegd ijzer in flesvoeding. Ook als je baby spinazie heeft gegeten of als hij tandjes krijgt, kan de ontlasting donkergroen kleuren.

Dunne heldergroene poep kan een teken zijn dat een borstgevoede baby relatief veel ‘voormelk’ binnenkrijgt en weinig ‘achtermelk’. De voormelk die aan het begin van een voeding uit je borst komt, bevat minder vet dan de melk die er aan het eind van de voeding uitkomt. Als je bijvoorbeeld te snel wisselt van borst tijdens het voeden of als je erg veel melk produceert, kan het zijn dat je baby niet aan die vettere achtermelk toekomt. Hij of zij drinkt dus vooral vetarme melk.

Door dat lagere vetpercentage blijft de melk langer in de maag zitten. Het gevolg is dat de darmen daarna in korte tijd opeens veel melk tegelijk te verwerken krijgen. Dit kan leiden tot krampjes, gasvorming en een groene, dunne en schuimige ontlasting. Denk je dat dit bij jou baby het geval is, dan kun je contact opnemen met een lactatiekundige.

Gele ontlasting

Gele ontlasting is heel normaal onder baby's. Vooral bij baby's die nog aan flesvoeding zitten komt gele poep zeer vaak voor. Er zitten soms zelfs kleine spikkeltjes in de poep die lijken op zaadjes, ook dit is normaal.

Oranje ontlasting

Oranje ontlasting kan het gevolg zijn van het vaste voedsel dat je baby binnenkrijgt. Wanneer je kindje oranje groente of fruit eet, kan dit er ook oranje weer uitkomen. Ook kunnen kleurstoffen en medicijnen in moedermelk zorgen voor oranje ontlasting bij je baby.

Bruine ontlasting

Wanneer je kindje de overstap maakt van flesvoeding naar vast voedsel verandert de poep. De 'normale' kleur van de ontlasting is dan groen/bruin. De poep is steviger van vorm en ruikt sterker.

Rode ontlasting

Stonden er geen rode bietjes op het menu van je kindje dan wijst rode ontlasting meestal op bloedsliertjes. Er kan bijvoorbeeld een scheurtje zijn bij de anus of tepelkloven bij de moeder. Het kan echter ook op een wat serieuzer probleem wijzen. Je baby kan een allergie, bacteriële infectie of bloeding in zijn maag/darmkanaal hebben. Indien er dus geen rode bietjes op het menu stonden is het slim om een deskundige in te schakelen.

Zwarte ontlasting

Zwarte ontlasting kan erop duiden dat er bloed in de darmen terecht is gekomen. Dit gebeurt doorgaans in het maagdarmkanaal. Soms kunnen ijzersupplementen of ijzer in voedsel de ontlasting ook donkerbruin of zwart kleuren. Indien er geen ijzersupplementen zijn ingenomen raden wij aan om een arts in te schakelen.

Witte, grijze of ontkleurde ontlasting

Witte, grijzige of ontkleurde poep is meestal een teken van een serieus lever- of galwegprobleem. Als je dit aantreft in de luier van je baby, kun je het beste direct contact opnemen met de huisarts.

Baby verschonen

Zoek jij nog een goede en voordelige luier die wel raad weet met al deze kleuren ontlasting bekijk dan deze pagina!

Wanneer naar de dokter?

Over het algemeen is een grote verscheidenheid aan poepkleuren en -consistenties heel normaal. Drinkt en eet je baby goed en zijn er geen andere klachten zoals winderigheid of krampjes? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om goed op te blijven letten, in het bijzonder als je kindje witte, zwarte of rode ontlasting heeft. Indien je langs de huisarts gaat is het verstandig om een foto te maken van de ontlasting in kwestie of een volle luier mee te nemen.

Deel