Angst voor een vieze luier

Wist je dat... er mensen zijn die echt bang zijn voor vieze luiers? Deze angst wordt ook wel Sporcopannolinofobie genoemd. Wanneer je aan de fobie lijdt heb je moeite met het verschonen, ruiken of soms zelfs zien van een vieze luier!

Luier.nl Redactie
12 mei 2021 10:00

GrappigVerschonen

Angst voor een vieze luier

Krijgt jouw partner de kriebels bij het verschonen, ruiken of zelfs bij het zien van een vieze luier? Dan kan het best zo zijn dat hij/zij lijdt aan de Sporcopannolinofobie (oftewel angst voor vieze luiers). De zeldzame fobie kan je beïnvloeden op allerlei manieren. Wat is Sporcopannolinofobie precies, waar komt het vandaan en hoe kom je er vanaf? Je leest het hier!

Wat is Sporcopannolinofobie?

Sporcopannolinofobie is een vrij onbekende fobie waarbij je een angst hebt voor vieze luiers. Voor mensen die aan de fobie lijden kan het ruiken of zien van een vieze luier genoeg zijn om een paniekerig gevoel te krijgen. De term stamt af van het oud Latijn.

- Sporco = vies
- Pannolino = luier
- Fobie (Fobia) = angst

Vaak is het niet alleen voor degene met de fobie, maar ook voor zijn omgeving geen pretje om te leven met deze angst. Wanneer je lijdt aan Sporcopannolinofobie durf je vaak geen luiers te verschonen, waardoor je omgeving alle vieze luiers moet verschonen. En aangezien een kindje in het eerste jaar gemiddeld 7 luiers per dag vies maakt, maakt dit het verschonen van luiers bijna een dagtaak voor je omgeving.

Angst voor vieze luiers

Op naar een angst-voor-vieze-luier-vrij-leven!

Hoe kom je van deze zeldzame en interessante fobie af? Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Wel zijn er een aantal tips waardoor je dichterbij een angst-voor-vieze-luier-vrij-leven kan komen!

Tip 1. Ruik je dat er een vieze luier in de buurt is? Zorg dan snel dat je bezig lijkt. Ga bijvoorbeeld naar een andere ruimte en doe alsof je aan het opruimen bent of ga de afwas doen.

Tip 2. Zet een wasknijper op je neus, op die manier ruik je niets en zal de fobie zich minder uiten.

Tip 3. Maak de fobie bespreekbaar en praat met je omgeving. Vertel hoe het voelt om te moeten leven met Sporcopannolinofobie. Wellicht wek je wel zoveel medelijden op dat je nooit meer een vieze luier hoeft te verschonen.

Tip 4. Kijk je angst recht in de ogen aan en verschoon die vieze luier gewoon. Soms helpt het om je angsten regelrecht aan te gaan. Zet bijvoorbeeld de eerste stap met het kijken van luchtige of grappige video's waar het verschonen van een luier te zien is. Als volgende stap kun je proberen om een minder vieze plasluier te verschonen. Bouw het dus rustig op, zodat je gewend raakt aan het verschonen van een luier. Je uiteindelijke uitdaging en examen wordt dan het verschonen van een échte 'explosie luier'!

Grapje uithalen?

Heb jij ook geen zin meer om vieze luiers te verschonen en wil je je Sporcopannolinofobie bespreekbaar maken? Dit berichtje helpt je een handje:

Deel dir

Lieve allemaal, afgelopen tijd ging het niet zo goed me mij.. Ik had last van duizeligheid, hoofdpijn en angsten. Ik ben bij de huisarts geweest en na wat onderzoek blijkt dat ik last heb van Sporcopannolinofobie. Zouden jullie hier rekening mee kunnen houden aankomende tijd?Deel direct via whatsapp!

Deel