Een kind gebruikt meer dan 5000 luiers voordat het zindelijk is. Dit zorgt voor een hele berg afval. Nu komt er bij Nijmegen een fabriek die luiers recyclet.
Fabriek om luiers te recyclen
Luier.nl Redactie
19 september 2018 16:44
Veel luierafval
De NOS meldt dat er binnenkort een fabriek wordt geopend die in staat is om luiers te recyclen.
Voordat een kind zindelijk is, gebruikt het meer dan 5000 luiers. Volgens Milieu Centraal telt Nederland elk jaar een half miljoen kinderen die luiers om hebben. Tel daarbij nog eens steeds meer ouderen die incontinentie-producten gebruiken. Kortom, die berg afval wordt de komende jaren alleen maar groter en groter.
Tot dusver komen al die luiers vooral bij het restafval, maar binnenkort hoeft dat niet meer. In Nijmegen is men begonnen met de bouw van een luier-recyclingfabriek. Na twee jaar proefdraaien is besloten er een echte fabriek van te maken, bij afvalverwerker ARN in Weurt bij Nijmegen. Als alles meezit, kan de luier-recycling in december van start.
Op dit moment wordt in Velsen een zware, stalen reactor gebouwd die een druk kan weerstaan van 40 bar en 250 graden Celsius. "Daar gaan straks de ingezamelde luiers in", zegt Willem Elsinga tegen de NOS. Willem heeft zeven jaar lang onderzoek gedaan naar dit procedé en daar ook patent op aangevraagd.
"Die luiers - en de inhoud niet te vergeten als urine en poep - verhitten we met stoom tot 250 graden. Dan wordt alles vloeibaar, alle plastics smelten en komen boven drijven. Die klonters kunnen er zo uitgezeefd worden. En door de hoge temperaturen breken alle bacteriën af, virussen en resten van medicijnen. Zodat alle producten die we ervan maken, ook veilig zijn. Anders zouden we ze niet kunnen verkopen."
Biogas
Da fabriek maakt straks uit die oude luiers vier producten: groen gas, plastic, kunstmest en biomassa. "Biomassa kan steenkool vervangen in kolencentrales", zegt Elsinga.
Tien jaar geleden was er in Arnhem ook een dergelijk initiatief met het recyclen van luiers, maar dat project flopte hopeloos. Elsinga: "Het was denk ik nog te vroeg voor zo'n ambitieus project. Alles moet ook kloppen: je moet genoeg aanvoer van gebruikte luiers hebben, de technologie moet niet te duur zijn, en de markt moet klaar zijn voor de producten die uit de fabriek komen. Het was een mix van oorzaken waarom het toen niet lukte."
Maar anno 2018 is bijna elke gemeente bezig met het terugdringen van de hoeveelheid restafval. "Per inwoner heb je het over 150 tot 200 kilo restafval per jaar. Gemeentes willen steeds meer afval gescheiden ophalen. Daar past dit natuurlijk perfect in."
Inzamelpunten
Zoals de gemeente Soest, die zelfs al luiers inzamelt voor de nieuwe fabriek. Wethouder Nermina Kundic van milieu tegen de NOS: "Vorig jaar zijn we met inzamelen begonnen op zes kinderdagverblijven, nu hebben we al 13 inzamelpunten. Omdat wij graag grondstoffen hebben in plaats van afval. Wij zijn voor hergebruik. Het is echt onnodig om al dat spul te verbranden. Daar kunnen hele mooie dingen van gemaakt worden."
Deel