Zit er een houdbaarheidsdatum op luiers?

Heb jij je wel eens afgevraagd of luiers een houdbaarheidsdatum hebben? Veel ouders weten niet zeker of oude luiers nog effectief zijn en dus zoeken we uit of je jaren geleden gekochte luiers nog steeds kunt gebruiken.

 

Luier.nl Redactie
23 juli 2020 09:38

WasbaarWeetje

Het overkomt je vast wel eens: bij het opruimen stuit je op een oude verpakking met luiers waarvan je niet wist dat je ze nog had. De kindjes zijn al uit de luiers dus wat nu? Handig, of toch niet?

Als je goed zoekt vind je op de verpakking waarschijnlijk een houdbaarheidsdatum die al lang verstreken is. Nu rust de vraag: zijn deze luiers nog bruikbaar of echt ‘over datum’?

Luiers over datum

Om met de deur in huis te vallen: je kunt luiers tot in lengte van dagen blijven gebruiken, ze ‘verlopen’ niet. Ouderdom kan echter wel invloed hebben op enkele belangrijk eigenschappen, bijvoorbeeld het absorptievermogen. Daarom adviseren de meeste luier fabrikanten — waaronder Pampers — om ze binnen twee jaar na aanschaf te gebruiken.

Luiers over datum

Absorptie en pasmaat

Dat zit zo: na verloop van tijd kan het absorptiemateriaal in luiers afbreken. Dit gaat heel langzaam, maar kan er uiteindelijk toe leiden dat de luiers iets minder goed vocht vasthouden en dus wat meer kunnen gaan doorlekken. De effectiviteit van een luier gaat er naarmate deze ouder is dus zeker niet op vooruit.

Hetzelfde geldt voor de elasticiteit, die minder kan worden als luiers een paar jaar in de verpakking zitten. Dit heeft vanzelfsprekend grote invloed op de pasmaat en daarmee het comfort van de desbetreffende luier. Hoe groot die invloed is, is afhankelijk van het merk en type luier.

Verkleuring

Ook het klittenband kan na een paar jaar minder worden. En staar je vooral niet blind op de kleur; luiers verkleuren na verloop van tijd een beetje en krijgen een lichtgele tint vanwege langdurige blootstelling aan licht en lucht.

Luiers bewaren

Je kunt bovenstaande processen vertragen door luiers op de goede manier te bewaren. Hoe? Pampers adviseert wegwerpluiers te bewaren in ruimte met een maximale temperatuur van 30 graden Celsius. Als het warmer is kan het plakband worden aangetast.

Zitten je luiers niet meer in plastic? Stop ze dan in een doos zodat ze niet worden blootgesteld aan licht en lucht.

Conclusie

Heb je nog een oude, ongebruikte luiers in huis die je graag gebruikt ziet worden? Gewoon lekker gebruiken of maak er een ander blij mee!

Deel