7 tips tegen doorlekken van luiers

Het is erg vervelend als je kindje lekker ligt te slapen, maar opeens wakker wordt van een luier die doorlekt. Dit zorgt er namelijk voor dat je kindje wakker wordt, omgekleed moet worden en als je pech hebt moet ook het bedje verschoond worden. Slecht voor de nachtrust van je kindje en ook voor de nachtrust van de ouder. We geven een aantal tips om te voorkomen dat de luier van je kindje doorlekt.

Luier.nl Redactie
5 april 2024 08:49

LuierinfoTip

Tip 1: Zorg voor de juiste maat luier

Het is belangrijk dat de maat van de luier die je gebruikt voor je kindje goed is. Als de luier te groot is sluit deze niet goed aan bij het lichaam van je kindje en kan er urine tussen de luier en het lichaam doorlopen. Als de luier te klein is dan kan deze niet genoeg urine omvangen. Welke maat jij nodig hebt voor je kindje hangt erg af van het gewicht en de lengte van jouw kindje. Hier kun je mee over lezen in ons artikel over de maten van luiers. Bedenk hierbij wel dat elk kind uniek is en dat het voor jouw kindje net anders kan zijn dan voor een ander kindje. Wij adviseren om het gewoon uit te proberen totdat je de perfecte pasvorm hebt. Wist je trouwens dat er ook plus-maten zijn, dus bijvoorbeeld maat 4+ en maat 5+. De plus betekent dat het gaat om maat 4 of 5 maar dat er extra veel urine opgevangen kan worden. 

Tip 2: Zorg dat de luier goed om zit

Dit lijkt erg logisch, maar doorlekken komt ook vaak doordat de luier niet goed zit. Als de luier nog los zit, niet goed aansluit bij het ruggetje of de flapjes niet naar buiten staan heb je grotere kans dat de urine niet in de luier terecht komt en je kindje dus nat wordt. Controleer dus altijd of de luier helemaal goed zit. Dat kost niet veel tijd bij het verschonen van de luier, maar kan wel bijdragen aan een goede nachtrust.

Tip 3: Probeer een ander merk luier

Als de luier die je kindje overdag aan heeft 's nachts niet voldoende werkt dan kun je het beste ene keer een ander merk proberen. Veel luiermerken hebben een aparte nachtluier die extra veel vocht opvangt. 

Tip 4: Kies een ruimere romper

Ook de romper die je kindje aan heeft kan er voor zorgen dat de luier doorlekt. Een te strakke romper zorgt er namelijk voor dat de luier niet voldoende kan uitzetten en dus minder vocht op kan nemen. Zorg dus altijd voor een romper die ruimte geeft aan de luier.

Als je kind doorlekt: Beter een veels te grote romper, dan een iets te kleine.

Tip 5: Probeer de luier eens andersom aan te doen

Is jouw kindje een buikslaper? Probeer de luier dan eens andersom aan te doen. Hierdoor komt de luier bij het buikje hoger en zit het stuk van de luier dat het beste absorbeert aan de juiste kant.

Tip 6: Geef je kindje minder te drinken 

Dit is eigenlijk de meest voor de hand liggende tip. Wat er niet in gaat hoeft er ook niet uit! Geef je kindje vlak voor het gaat slapen dus niet te veel drinken. Stop bijvoorbeeld een uur voor je kindje gaat slapen met drinken zodat je kindje voldoende tijd heeft om alles weer uit te plassen en met een schone luier naar bed te gaan. 

Heeft je kindje er moeite mee om niet meer te drinken? Geef dan nog een klein laagje water voor het slapen gaan.

Voor sommige kinderen is het heel lastig om niet met een volle buik te gaan slapen. Maar het zal toch moeten. Dan is het goed om langzaam af te bouwen met de hoeveelheid drinken. Dus elke avond voor het slapen gaan ietsjes minder te drinken geven, dan gaat hij/zij er zelf aan wennen. Want zomaar opeens helemaal geen drinken meer geven het laatste uur kan lastig zijn.

Tip 7: Laat je kindje een keer extra naar de wc gaan of verschoon de luier

Het is niet altijd mogelijk om je kindje minder drinken te geven. Bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft of vlak voordat je kindje gaat slapen nog een fles wilt geven. In dat geval adviseren we je om je kindje 's nachts, bijvoorbeeld als je zelf naar bed gaat, nog een keer te verschonen. Als je kindje al wat ouder is dan kun je hem of haar nog een keer extra naar de wc laten gaan.

We hopen dat onze tips, en de juiste luier, er voor zorgen dat je kindje minder doorlekt en dus lekker kan doorslapen!

Deel