Kinderen en stress – hoe ouders zich het beste kunnen uitschakelen

De ochtendchaos met gemorste muesli, ontbrekende sokken en de race tegen de klok, die altijd krap is, is een scenario dat veel ouders kennen en vrezen. Een ontspannen begin van de dag ziet er anders uit, en helaas wordt het er meestal niet veel beter op. Haastig naar het werk, ruzie maken met kinderloze collega's over de vakantieplanning, dan het telefoontje van de crèche of school: het kind is ziek, haal het alsjeblieft op!

Luier.nl Redactie
22 december 2023 16:08

Luierinfo

De baas heeft weinig begrip. Als je thuiskomt, wil je op de bank gaan zitten en gewoon ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld met een van de vele 777 gokkasten, waarvoor nieuwe klanten in het online casino een geweldige bonus krijgen.

Maar wat hebben we aan hoge uitbetalingspercentages, veilige spelomstandigheden en een geweldige klantenservice als we geen tijd hebben om te ontspannen en het kind ons weer nodig heeft? Gewoon even uitrusten en onze batterijen zowel mentaal als fysiek opladen. Dat zou fijn zijn! Dit artikel laat zien hoe het werkt.

Stress in het dagelijks gezinsleven – de ultieme uitdaging

Stress maakt voor veel gezinnen deel uit van het dagelijks leven. Terwijl acute stress gedefinieerd wordt als een kortdurende reactie op een onmiddellijke gebeurtenis die voorbijgaat, is het chronische stress die voor veel ouders ernstige problemen veroorzaakt. Er zijn veel bronnen van stress:

       Een volle agenda en de bijbehorende tijdsdruk: we haasten ons van de ene afspraak naar de andere, staan de hele dag onder druk en hebben toch nooit het gevoel dat we overal genoeg tijd voor hebben.

       Gebrek aan pauzes: we hebben geen tijd om diep adem te halen en zijn daardoor voortdurend uitgeput.

       Balans werk-privé: Kinderen opvoeden is eigenlijk een fulltime baan. Als je ook nog een "echte" fulltime baan hebt, is het heel moeilijk om aan alle eisen te voldoen en ook nog aan je eigen behoeften te voldoen.

       Financiële zorgen: luiers, schoolspullen of kleding – kinderen zijn duur. Constante zorgen over de komende uitgaven en het beschikbare budget kunnen een last zijn.

       Het huishouden: het is nog niet schoongemaakt of het ziet er alweer vreselijk uit. Het is niet zo makkelijk om alles netjes te houden en het huishouden te runnen als je kinderen hebt.

       Slaapgebrek: veel ouders slapen te weinig. Je wilt immers 's avonds wat tijd voor jezelf hebben als de kinderen in bed liggen of je hebt deze tijd nodig om het huishouden op orde te krijgen. Als een kind 's nachts wakker wordt, kan de volgende dag erg stressvol zijn.

Er kunnen nog veel meer factoren worden opgesomd. Het is echter duidelijk dat het begrijpelijk is als ouders gestrest zijn. Het is daarom zeker de moeite waard om na te denken over welke stress echt onvermijdelijk is en waar de last kan worden verminderd.

Zelfzorg als stressvermindering en stresspreventie

Ouders zijn niet automatisch egoïstisch als ze bewust voor zichzelf zorgen. Zelfzorg gaat over het niet negeren van fysieke, psychologische en emotionele behoeften, maar er bewust voor zorgen. Dit stelt ouders in staat om gericht uit te schakelen en beter om te gaan met toekomstige stress.

Het helpt om jezelf regelmatig bewust af te vragen: "Wat heb ik nu echt nodig?" Het is niet altijd mogelijk om deze behoefte meteen te vervullen, maar het hoeft ook niet voor altijd uitgesteld te worden. Als je bijvoorbeeld het verlangen hebt om eindelijk weer eens rustig een paar bladzijden te lezen, kun je daar bewust een afspraak voor maken.

Als de kinderen bijvoorbeeld 's avonds in bed liggen, kun je het volgende half uur alleen aan het boek wijden. Het huishouden loopt niet weg in de tussentijd, en als we bijvoorbeeld een doktersafspraak, een vergadering of een ouderavond hadden gehad, zouden we die ook hebben bijgewoond. We kunnen een vergelijkbaar belang hechten aan de tijd waarin we bewust voor onszelf zorgen.

Hoe zit het met het "dorp" dat gezinnen zogenaamd nodig hebben?

Een bekend gezegde luidt: "Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden". Deze uitspraak verwijst naar het feit dat niet alleen het gezin, maar de hele gemeenschap betrokken is bij de ontwikkeling van een kind.

Tegenwoordig leven we echter steeds minder in grote gezinnen of zelfs gemeenschappen; in plaats daarvan is het kerngezin de norm geworden. Ouders dragen hier vaak alleen de verantwoordelijkheid, wat de dingen nog moeilijker kan maken, vooral in moeilijke fases.

Ouders moeten de tijd kunnen nemen om ervoor te zorgen dat er goed voor hun kinderen wordt gezorgd. Maar het is ook goed voor de kinderen als ze niet alleen hun ouders als hechtingsfiguren hebben, maar ook altijd bij andere mensen terecht kunnen als hun eigen ouders gestrest zijn of gewoon niet de juiste persoon zijn om mee te praten over een bepaald probleem.

Ondersteunende netwerken opbouwen – hoe slagen we hierin?

In plaats van het dagelijkse leven alleen aan te moeten kunnen, kunnen gezinnen hun eigen moderne "dorp" creëren door bewust relaties te cultiveren die goed voor hen zijn en waarin de betrokkenen van elkaar kunnen profiteren. Je eigen ondersteunende netwerk kan bestaan uit familieleden, maar buren en vrienden zijn ook een belangrijke factor.

Het is de moeite waard om gericht aan je eigen netwerk te werken, bijvoorbeeld door deel te nemen aan oudergroepen of gewoon de moed te hebben om specifiek naar contacten in een sociaal netwerk te vragen. Zodra we openlijk omgaan met de alledaagse stress in ons gezin, zullen we ons realiseren dat we lang niet de enigen zijn die zich zo voelen.

We zullen veel andere ouders ontmoeten die zich net zo voelen. Kinderopvang, samen koken, uitjes of gewoon afspreken om samen koffie te drinken. Samen zijn de uitdagingen niet meer zo groot. Het is trouwens een misvatting dat iedereen hetzelfde moet doen in gemeenschappen of vriendschappen.

De ene persoon kan zonder problemen vaker voor de kinderen zorgen, maar heeft misschien moeite om het huishouden onder controle te krijgen. In dat geval kunnen andere ouders helpen. Het is belangrijk dat niemand te veel hooi op zijn vork neemt en dat iedereen erop toeziet dat zij en de andere ouders het goed doen.

Conclusie: Accepteer stress niet zomaar, maar doe er actief iets aan

Stress in het gezinsleven komt misschien vaak voor, maar het moet niet als onvermijdelijk worden geaccepteerd. Als het niet goed gaat in ons dagelijks leven, moeten we actief iets doen om dit te veranderen.

Door gerichte zelfzorg, de ontwikkeling van duurzame sociale netwerken en effectieve ontspanningstechnieken kunnen ouders hun dagelijkse stress merkbaar verminderen. Daar profiteren uiteindelijk niet alleen de ouders van, maar ook hun kinderen.

 

Deel