Welke maat luier heb ik nodig?

Het is heel belangrijk dat je kindje de juiste maat luier draagt. Niet te groot, niet te klein. Lees nu hoe jij de perfecte maat vindt!

Luier.nl Redactie
26 november 2018 20:37

Maattabel

De luiermaat hangt af van het gewicht

De maat van luiers is gekoppeld aan het gewicht van het kind. Hoe zwaarder je kind is, hoe groter de luier is die je nodig hebt. Als je kind groeit, dan neemt ook de hoeveelheid ontlasting toe. De prijs per luier van grotere maten luiers is gemiddeld hoger dan van kleinere maten.

Maten op de verpakking

De maat wordt aangegeven op de verpakking met een nummer en een naam. Maat 2 is mini, maat 3 is midi, maat 4 is maxi enzovoort. Het lastige is dat maten van verschillende merken verschillen.

Bijvoorbeeld: een maat 3 luier van de Kruidvat is geschikt voor kinderen tussen 4 en 9 kilo en maat 3 van Pampers Baby-Dry wordt aanbevolen voor kinderen tussen 5 en 9 kilo. Maar voor luierbroekjes geldt weer dat maat 3 gebruikt wordt voor kinderen tussen 6 en 11 kilo. Verwarrend dus…

In grote lijnen kun je de onderstaande tabel gebruiken


Maatnaam

Maatnummer

Gewicht

Prematuur

0

minder dan 2,5 kilo

Newborn

1

2 tot 5 kilo

Mini

2

3 tot 6 kilo

Midi

3

4 tot 9 kilo

Maxi

4

7 tot 18 kilo

Maxiplus

4+

9 tot 20 kilo

Junior

5

11 tot 25 kilo

Junior plus

5+

13 tot 27 kilo

Extra large

6

15 tot 30 kilo

Extra large plus

6+

18 tot 28 kilo

Pampers Baby-Dry

7

Vanaf 15 kilo


Niet te klein, niet te groot

Het is belangrijk om de juiste maat luier te kiezen voor je kind zodat de luier goed werkt. Een te grote luier sluit niet goed aan waardoor de luier gaat lekken. Een te kleine luier gaat knellen en zorgt voor huidirritaties en onprettig gevoel bij je kindje. Daarnaast is een te kleine luier snel vol.

Luiermaten kunnen worden veranderd


Luiermaten die op de markt aangeboden worden kunnen soms veranderen. Zo heeft Pampers in 2018 maat 7 geïntroduceerd wat invloed heeft gehad op de overige maten van Pampers. Ons advies is dus: check altijd op de verpakking of de maat van de gekozen luier aansluit bij het gewicht van je kind!

Wil je gericht zoeken naar luieraanbiedingen afhankelijk van het gewicht van je kind? Vul dan het gewicht van je kind in in het filter op luier.nl/luiers en je krijgt een lijst te zien met alle geschikte maten die op dit moment in de aanbieding zijn! Ook kun je de link https://luier.nl/luiers?gewicht=8 kopiëren en hier het gewicht van je kindje invoeren.

Deel