Wasbare luier ecologisch wassen

Tips om je wasbare luiers milieuvriendelijk te wassen! Wat kun je doen om het milieu extra te sparen als je herbruikbare luiers gebruikt voor je kindjes?

Luier.nl Redactie
22 oktober 2017 15:15

BesparenMilieuWasbaar

Wasadvies voor wasbare luiers

Vóór gebruik moet je de luiers minstens drie keer voorwassen op 30° C om ze beter te laten absorberen. Naarmate ze vaker gewassen zijn, gaan ze beter absorberen. Je kan de luiers ook 24 uur of langer laten weken in een emmer water. Was met volle trommel. Je kunt gerust andere was toevoegen aan de luiers!

Was de luiers op een zo laag mogelijke temperatuur. Dat bespaart water en energie. De luier zelf zal uiteindelijk ook langer meegaan. Wasbare luiers zijn op 60°C hygiënisch schoon. Je kunt gerust andere 60°C-was bij de luiers voegen (bijvoorbeeld ondergoed, lakens, doeken). Enkel bij bacteriële infecties, zoals rotavirus, is het aangeraden om de luier op 90° C te wassen.

Wasmachine

Wasmiddel voor luiers

Kies voor een wasmiddel dat snel en volledig biologisch afbreekbaar is en gebruik de juiste dosering. Zeepresten die in de luier blijven zitten kunnen de gevoelige babyhuid irriteren. Bovendien kunnen zeepresten op de overbroekjes tot lekken leiden. Gebruik een water- en energiezuinige wasmachine. Heb je geen energiezuinige wasmachine, overweeg dan de aankoop ervan. Met het geld dat je uitspaart door wasbare luiers te gebruiken, kun je een nieuwe energiezuinige machine (A+) kopen!

Voorweken van luiers

Voorweken van de luiers in een emmer koud water zorgt ervoor dat vlekken er gemakkelijk uitgaan, maar is niet noodzakelijk. Je kunt de luiers ook droog bewaren.

Het gebruik van een papieren inlegger maakt het wassen stukken makkelijker. De luiers zijn daardoor minder vuil. Je kunt vliesinleggers waar geen stoelgang in zit een paar keer mee wassen met de luiers.

Azijn als wasverzachter

Gebruik geen wasverzachter voor de luierwas. Ook consultatiebureaus raden dit af, omdat het kan leiden tot huidirritaties bij baby’s. Stof neemt ook minder snel water op als je wasverzachter gebruikt. Heb je hard water, dan kan je een scheutje azijn toevoegen in het vakje van je wasmachine dat voorzien is voor wasverzachter. Azijn is immers een prima wasverzachter.

Gebruik geen bleekmiddelen. De luiers gaan daardoor minder goed absorberen. Vlekken kun je uit de luiers verwijderen met ossegalzeep, of door ze te drogen in de zon. Ook met natriumbicarbonaat kan je vlekken laten verdwijnen.

Milieuvriendelijk drogen

Luiers aan de waslijnGebruik geen droger als je je luiers ecologisch wilt drogen. Droogkasten verslinden namelijk heel veel elektriciteit. Als je altijd een droger gebruikt, doe je een groot deel van de positieve milieueffecten van wasbare luiers opnieuw teniet.

Droog je luiers aan de waslijn of op een droogrek. Schijnt de zon, hang de luiers dan lekker buiten. De zon bleekt ze en eventuele vlekken verbleken door felle zonnestralen.

Als je toch een droogkast gebruikt, centrifugeer dan vooraf goed het wasgoed bij een zo hoog mogelijk toerental. Centrifugeren zelf kost minder energie en bespaart aanzienlijk op het energieverbruik van de droger.

Nog een goede reden om geen droger te gebruiken: in een droogkast verslijten je luiers veel sneller en bovendien verliezen ze hierdoor een deel van hun absorptievermogen.

Deel