De wegwerpluier en de wasbare luier. Beiden hebben ze voor- en nadelen voor het milieu, het gebruik, het gemak en ook voor de babybilletjes.
Voor- en nadelen wasbare luiers
Luier.nl Redactie
29 oktober 2017 15:16
Voor- en nadelen wasbare luiers
Wasbare luiers hoef je maar één keer in huis te halen. Daarna hoef je niet meer naar de winkel. Je wast je luiers thuis schoon en gebruikt ze opnieuw. Het nadeel daarvan is natuurlijk een grotere startinvestering. Wegwerpluiers betaal je telkens je ze koopt, zo valt het minder op hoe groot de investering is.
Je kan de startinvestering voor de aankoop van wasbare luiers spreiden door slechts maat per maat aan te kopen. Deze begininvestering is de moeite waard, want na anderhalf jaar heb je je investering al terug. En bij een tweede kindje wordt het financieel voordeel natuurlijk groter.
Tijdsinvestering
Wasbare luiers vragen 1 uur extra tijd per week voor het wassen, drogen en plooien van de luiers. Anders gezegd: twee extra wasmachines laten draaien per week. Doorgaans wordt ook gerekend op 1 keer extra verversen per dag. Dat is echter niet nodig bij sterk absorberende materialen zoals bamboe, badstof of bij gebruik van goede inleggers.
Sommigen denken dat het aandoen van een wasbare luier meer tijd vergt, gezien hij uit verschillende lagen bestaat. In het begin is het even oefenen, maar je zult merken dat je daar al gauw een grote behendigheid in zult ontwikkelen. Zelfs bij strikluiers gaat het om maar enkele seconden extra.
De voordelen van wasbare luiers
- Beter voor het milieu
- Goed voor de huid van de baby
- Goedkoper dan wegwerpluiers
- Keuze uit verschillende materialen
- Kindje wordt sneller zindelijk
Nadelen van wasbare luiers
- Hoge startinvestering
- Extra tijdsinvestering
- Organisatie van de was
Kom je na het lezen van de voor- en nadelen er toch op uit dat je bij wegwerpluiers wilt blijven? Geen probleem! Deze luiers zijn namelijk héél veel in de aanbieding. En als je nog meer geld wilt besparen lees dan: Bespaar tot €700,- op luiers.
Deel