Wasbare luier: waar bestaat het uit?

Herbruikbare luiers zijn het ecologische alternatief voor de wegwerpluier. Maar waar bestaat een wasbare luier eigenlijk uit? Lees nu alles over deze interessante luiers!

Luier.nl Redactie
29 oktober 2017 15:17

MilieuWasbaar

Waar bestaat een wasbare luier uit?

De wasbare/herbruikbare luier is de laatste jaren flink geëvolueerd. De vraag naar de ecologische luiers wordt steeds groter maar wat zit er eigenlijk in de luier die wij onze kinderen elke dag aandoen. Hieronder lees je welke materialen worden gebruikt voor wasbare luiers, uit wat voor onderdelen ze bestaan en welke varianten er zijn!

Alle soorten materialen van wasbare luiers

De rage van wasbare luiers begon allemaal met katoenen luiers. Tegenwoordig bestaan wasbare luiers en overbroekjes in veel meer materialen, elk met hun voordelen en nadelen. Hieronder vind je een overzicht met de verschillende materialen die gebruikt worden voor wasbare luiers.

Katoenen luiers

Katoenen luiersKatoenen luiers drogen relatief snel en absorberen relatief goed. Hoe goed ze absorberen, hangt af van de dikte van het katoen. Strikluiers zijn dun, en absorberen dus minder. Een nadeel van katoen is de milieuonvriendelijke teelt, waarbij zeer veel pesticiden en kunstmest gebruikt worden (en soms
ook genetische manipulatie).

Biokatoen wordt geproduceerd zonder pesticiden, kunstmest of ontbladeringsmiddelen en is dus te verkiezen boven katoen. Als je zeker wil zijn dat in de uiteindelijke luier geen pesticiden uit het productieproces meer aanwezig zijn, zoek dan naar een luier met Oekotex 100 label. Ook voor biokatoen garanderen keurmerken (Oeko-Tex 1000, Eko, Soil Association, KRAV,…) de milieuvriendelijke teelt.

Bamboe luiers

Bamboe luiersBamboe is zacht en soepel. Bamboe absorbeert beter dan katoen, maar daar tegenover staat een trage droogtijd. Bamboe luiers zijn erg geschikt als nachtluier.

Aan bamboe worden anti-bacteriële en anti-schimmeleigenschappen toegeschreven, waardoor het luierinfecties zou tegengaan. Ook bij bamboe is het voor gevoelige kindjes belangrijk dat er geen chemicaliën (uit het viscoseringsproces dat de bamboe tot textiel omvormt) meer in het eindproduct
zitten. Dat kun je nagaan met het Oekotex 100 label.

De teelt van bamboe is milieuvriendelijk, omdat bamboe snel groeit, zonder pesticiden geteeld wordt, weinig water nodig heeft en CO2 absorbeert. Bamboe voelt warm aan in de winter en koel in de zomer.

Hennep

Hennep luierHennep heeft een sterke vezel. Luiers van hennep gaan daarom langer mee. Hennep absorbeert goed, maar droogt traag. Hennep wordt stroever na een tijd. Ook hennep is geschikt als nachtluier.

De teelt van hennep is milieuvriendelijk, omdat hennep snel groeit, zonder pesticiden geteeld wordt, een hoge opbrengst per ha heeft, en een CO2-neutrale teelt is.

Hennep is geschikt voor kindjes met een gevoelige huid. Hennep voelt warm aan in de winter en koel in de zomer.

Fleece luiers

Fleece luierFleece is zacht, ademend en waterafstotend. Fleece droogt snel en houdt de billetjes droog. Dat laatste kan ook als een nadeel gezien worden. De fleece onttrekt – net zoals wegwerpluiers
overigens – vocht uit de huid.

Kindjes met een gevoelige huid reageren niet altijd goed op fleece. Gebruik voor hen zeker geen fleece rechtstreeks in contact met de huid.

Fleece kan wel handig zijn bij kindjes die ’s nachts wakker
worden door een natte luier. Fleece wordt ook gebruikt als binnenlaag in nachtluiers: het vocht gaan snel door de fleece en wordt door de rest van de luier geabsorbeerd. Op die manier hebben de billetjes langer een droog gevoel.

Wollen luiers

Wollen luiersOverbroekjes worden ook soms uit wol gemaakt. Wol is koel in de zomer en warm in de winter. Wollen overbroekjes zijn erg geschikt voor de nacht: ze broeien niet en de lanoline zorgt ervoor dat het vocht in de luier blijft.

Overbroekjes uit wol moeten af en toe met lanoline (= wolvet) lekvrij gemaakt worden. Daardoor vragen ze wat meer werk dan andere overbroekjes. Het extra werk komt neer op dagelijks luchten, eens per 2 à 3 weken wassen met een wolwasmiddel en af en toe laten weken in een badje met lanoline.

Wol is zelfreinigend: de geur van urine zal dank zij het luchten verdwijnen. Dat is niet het geval bij overbroekjes in kunststof.

Synthetische materialen

Synthetische luiersVaak worden natuurlijke materialen gemengd met synthetische materialen zoals polyester, polyamide, polypropyleen, … en dit om een snellere droogtijd te bevorderen, of om de luier sterker en dus duurzamer te maken. Soms spreken luierproducenten van een ‘kern in rayon’. Dat is een synthetisch
materiaal dat de luier meer absorptievermogen geeft en de luier mooier in vorm houdt.

Een voordeel van dergelijke luiers is dat ze heel makkelijk in gebruik zijn: ze zijn niet dik, absorberen goed en drogen snel aan de waslijn.

Er bestaan ook luiers en inleggers uit microvezel. Deze mag je niet rechtstreeks in contact met de huid brengen. Je kunt ze wel bv. gebruiken als inlegger die je dan in een zakje in de luier steekt.

Wasbare luiers aan de waslijn

Heb je geen zin om uit te zoeken welke materialen het beste passen bij jouw kindje en je blijf je toch liever bij wegwerpluiers? Check in dat geval de aanbiedingen van deze week!

Uit welke onderdelen bestaat een wasbare luier?

De meeste wasbare luiers zijn voorgevormd. Ze sluiten met klittenband, drukknopen of lintjes. Luiers met klittenband sluiten het handigst, maar moeten regelmatig schoongemaakt ‘ontpluisd’ worden wanneer ze samen met andere was gewassen of gedroogd worden.

Een voorgevormde luier kan je kopen in verschillende maten. Hoeveel maten je nodig hebt, is van merk tot merk verschillend. De meegroeiluiers worden populairder, ze kunnen door middel van drukknopjes vergroot worden. Dat maakt ze geschikt van kort na de geboorte tot de zindelijkheid.

Inlegger

Inlegger voor wasbare luierEen inlegger zorgt voor extra absorptie. Als de luier uit een minder absorberende stof gemaakt is (bv. katoen), moet je die altijd met een inlegger combineren. Ook voor ’s nachts is een extra inlegger aan te raden, net als voor de middagdutjes.

Inleggers zijn doorgaans voorgevormd. Maar ook een gewone hydrofiel- of moltondoek kan als inlegger gebruikt worden. Voor kindjes met geïrriteerde billetjes bestaan er zijden inleggers. Als een luier toch lekt, kan dit meestal verholpen worden door een extra inlegger met goed absorberend materiaal te gebruiken.

Papieren inlegger

Papieren inleggers voor wasbare luiersEen papieren inlegvliesje houdt de meeste stoelgang tegen. Dat maakt het makkelijk om in één keer stoelgang en inlegvliesje weg te gooien. De meeste inlegvliesjes zijn composteerbaar en mogen ook door het toilet gespoeld worden.

Indien een kindje alleen geplast heeft, kan het inlegvliesje meegewassen worden met de luier en de inlegger. De meeste inlegvliesjes zijn sterk genoeg om een aantal wasbeurten mee te kunnen.

Overbroekje

Overbroekje voor wasbare luierDe overbroekjes bestaan uit kunststof, wol of een mengeling van katoen en kunststof. De kunststof broekjes hebben als basismateriaal polyester, polyamide, nylon, vinyl, PUL of fleece. Kies steeds een overbroekje in ademende stof, anders kan het gaan broeien in de luier.

Overbroekjes moeten niet na iedere verschoning gewassen worden. Als ze nat zijn, volstaat het ze even te luchten tot ze weer droog zijn. Meestal is dat al bij de volgende verschoon beurt. Alleen wanneer ze vuil zijn door stoelgang, of hardnekkig naar urine blijven ruiken, moeten ze meegewassen worden met de luiers.

Overbroekjes bestaan in heel wat varianten: optrekbroekjes, met klittenband, met drukknopjes. In meerdere maten of meegroeiend. Welk model jou het beste ligt, is persoonlijk.

Baby's in wasbare luiers

Wasbare luiers varianten

De wasbare/herbruikbare luier is de laatste jaren flink geëvolueerd. Er bestaan tegenwoordig veel varianten: de voorgevormde luier,de vouwluier, de strikluier, de all-in-one luier en de doeken. Lees ook het artikel over de keuze tussen katoenen luiers of wegwerpluiers.

Voorgevormde luiers

Voorgevormde luierDe meeste wasbare luiers zijn voorgevormd. Ze hebben, de naam zegt het al, een vorm die goed aansluit bij de grootte van het kind. Ze zijn hierdoor erg gebruiksvriendelijk.

Deze luiers zijn verstelbaar in de breedte (en soms ook in de hoogte) en hebben een elastiek aan de beentjes die lekkage van de luier naar het overbroekje voorkomt. Sommige voorgevormde luiers koop je in maten, andere groeien mee vanaf de geboorte tot de zindelijkheid (de zogenaamde meegroeiluiers). Voorgevormde luiers sluit je met klittenband, drukknopen of strikjes.

Vouwluiers

VouwluierVouwluiers zijn eenvoudige rechthoekige doeken die uit verschillende lagen katoen bestaan en daardoor goed absorberen. Ze worden los (maar gevouwen) in een goed passend overbroekje gelegd.

Bij vouwluiers is het heel belangrijk dat het overbroekje goed aansluit op de vouwluier zelf, aangezien de luier zelf niet over een elastiek beschikt die stoelgang kan tegenhouden. Bij deze luiers zal er dus vaker stoelgang aan het overbroekje zitten, waardoor je de overbroekjes vaker zult moeten wassen.

Strikluiers

StrikluierStrikluiers zijn dunne, langwerpige luiers van gebreid (bio) katoen met twee lintjes waarmee je de luier dicht kunt strikken. Dit is de ultieme meegroeiluier: De strikluier past vanaf de geboorte tot wanneer het kind zindelijk is. Ook past de strikluier perfect bij het figuur van je kind.

Doordat de stof zo dun is, kunnen ze gemakkelijk gevouwen worden, zo kan je ze optimaal laten aansluiten. De strikluier vergt wel wat extra handigheid om te sluiten en wordt daarom soms niet toegelaten in de opvang. Deze luiers gebruik je altijd in combinatie met een inlegger, behalve bij een pasgeborene. Doordat de strikluier uit dun (bio)katoen gemaakt is, kan hij snel drogen en opnieuw gebruikt worden.

TIP: strik de lintjes dicht voor ze in de wasmachine gaan, of stop de luiers in een wasnetje zodat ze minder kans hebben in elkaar te knopen

All-in-one luiers

All-in-one luierAll-in-one luiers zijn wat hun naam laat vermoeden: deze luier combineert luier, inlegger en overbroekje in een geheel. Je hoeft dus enkel nog een papieren inlegvliesje toe te voegen.

Een all-in-one luier is net zo makkelijk aan te doen als een wegwerpluier, en wordt vaak gebruikt voor in de opvang, bij (schoon)ouders, of wanneer een babysit op je kindje past. All-in-one luier hebben helaas ook enkele minpunten: All-in-one luiers met een ingebouwde inlegger hebben een langere droogtijd.

Deze luiers gaan minder lang mee omdat het overbroekje telkens meegewassen wordt. Dat is trouwens ook minder ecologisch: je wast iets wat je in principe niet hoeft te wassen. All-in-one luiers hebben meestal maar één elastiek aan de beentjes, waardoor ze meer kans geven op lekkage in vergelijking met een combinatie luier + overbroekje.

Doordat de luier en het overbroekje zo dicht op elkaar aansluiten, heb je meer kans op druklekkage, waardoor vocht door het overbroekje geperst wordt.

Doeken

Hydrofiel luiers doekenFlanellen doeken of hydrofiele luiers worden nu nog maar zelden gebruikt als luier. Ze absorberen weinig, vragen extra handigheid om te vouwen en moeten met klassieke veiligheidsspelden of tape gesloten worden.

Anderzijds zijn ze een aantrekkelijk alternatief omwille van de lage kostprijs. Deze luiers moet je wel vaker verversen en uiteraard zijn ze weinig geschikt als nachtluier. Doeken kunnen wel als extra inlegger gebruikt worden in andere luiers.

Meegroeiluiers & verschillende maten

Een andere variant op de gewone luier is de meegroeiluier. Meegroeiluiers bestaan maar in één maat en groeien met je kindje mee van geboorte tot potje. Strikluiers en vouwluiers zijn meegroeiluiers, maar ook voorgevormde luiers en zelfs all-in-ones bestaan in meegroeivarianten.

Ze zijn niet alleen verstelbaar in de breedte, maar ook in de hoogte. Meestal gebeurt dit met drukknoopjes. Op die manier overbruggen ze maat S en L. Ook overbroekjes bestaan in meegroeivarianten. Meegroeiluiers in hun kleinste vorm zijn nogal dik, maar veel ouders kiezen hier toch voor om de aankoop van een tweede maat uit te sparen. Meestal is in de kleinste stand geen inlegger nodig, waardoor de luier minder dik is.

Zie je al dat wassen toch niet zo zitten en geef je toch de voorkeur aan wegwerpluiers? Houd dan de aanbiedingen in de gaten!

Deel