Totaalpakket nieuwe baby: dit heb je de eerste maanden nodig

Je bent zwanger: geweldig nieuws! De komende maanden mag je van allerlei mooie dingen genieten. Van het voelen van de eerste bewegingen tot het al leren kennen van je kleintje voordat hij of zij geboren is. Dikke kans dat je ook al actief op zoek bent naar alle kleinigheidjes, ditjes en datjes die je straks nodig gaat hebben.

Luier.nl Redactie
1 maart 2021 12:00

BesparenNieuwTip

Om het je wat makkelijker te maken, hebben we het totaalpakket voor je samengevat!

– Rompertjes: dit is het eerste laagje kleding dat je kleintje straks zal dragen. Ten eerste zorgt het ervoor dat je kleine lekker op temperatuur blijft, en ten tweede zorgt het er ook voor dat niet álle kleertjes helemaal vies en nat worden wanneer er buiten de luier gepoept wordt!

– Onesies: hoewel broekjes en truitjes hartstikke schattig zijn, vindt een pasgeboren kleintje het niet altijd even leuk om zich iedere dag in kleertjes te moeten wormen. Dat maakt onesies zeker de eerste weken ontzettend handig. Let op: kies onesies waarbij de drukknoopjes over het hele lijfje zitten. Deze zijn een stuk makkelijker aan te doen!

– Kleding: als je kleintje wat ouder is (een paar weken tot twee maanden) zal het aankleden steeds makkelijker gaan. Het moment van leuke outfits is aangebroken! Zorg dat je zo’n 5 setjes in verschillende leeftijdscategorieen hebt: 0-3 maanden, 3-6 maanden en 6-9 maanden. Vergeet ook de mutsjes, sokjes en handschoentjes niet! Ze groeien ze snel!

– Luiers: leg maar vast een voorraadje luiers aan. Begin met een pak luiers voor pasgeboren baby (0), en leg eventueel ook vast een pak klaar voor wanneer je kleintje de eerste groeispurt door is (1). Vergeet ook de billendoekjes niet!

– Manicure set: er zijn allerlei handige setjes te vinden waar alles voor je baby in zit. Een borsteltje, een nagelknippertje en soms zelfs een thermometer.

– Badje en toebehoren: je moet je kleintje natuurlijk wel in bad kunnen doen. Een babybadje is zeker de eerste maanden erg handig. Wanneer het om de toebehoren gaat moet je denken aan handdoeken speciaal voor baby’s, hydrofiel luiers (deze zijn wat zachter en daardoor beter geschikt om je kleintje de eerste weken tot maanden mee af te drogen), washandjes, een badthermometer en babyshampoo.

– Crèmes: van crèmes om luieruitslag te voorkomen tot crèmes die een droge huid voorkomen. Zorg dat je een paar kleine potjes van verschillende merken hebt zodat je week per week kunt ontdekken welke crème het beste voor jouw kleintje werkt.

– Een aankleedkussen: of je nu wel of geen aankleedtafel aanschaft – een aankleedkussen is zeker handig. Zo kun je de kleine op de aankleedtafel, maar ook op de eetkamertafel, bank of vloer verschonen. Vergeet ook de aankleedkussenhoes niet!

– Een speen: hoewel niet iedereen er eentje wilt gebruiken, is het wel handig om een fiep bij de hand te hebben mocht je de kleine niet van de borst af kunnen krijgen. Het is een fijne manier om je kleintje de mogelijkheid te geven zichzelf te kalmeren, voordat hij de skills heeft om dit zelf te doen.

– Hydrofiel luiers: deze doeken zijn ontzettend handig. Je kunt ze gebruiken om het plassertje af te dekken tijdens het verschonen, om boertjes op te laten of om snel even iets mee schoon te maken. Hoe meer je er hebt, hoe beter!

– Borstvoeding must-haves: ben je van plan borstvoeding te geven? Dan heb je toch een aantal items nodig om het je wat makkelijker te maken. Zo loop je bijvoorbeeld kans op tepelkloven en is een fijne crème hebt om je borsten wat leed te besparen erg fijn. Kijk ook naar melk collectie cups, voedingsbh’s, zoogcompressen en eventuele andere tools die van pas zouden kunnen komen.

– Flesvoeding must-haves: ga je flesvoeding geven? Zorg dan dat je vier flessen, zuigelingenvoeding, spenen en een manier om de flessen te steriliseren klaar hebt staan.

– Medicijnen en supplementen: Supplementen voor zowel mama als baby (vitamine D druppeltjes bijvoorbeeld) kunnen de eerste weken erg handig zijn. Haal eventueel ook de nodige medicatie vast in huis (Calpol voor verhoging en een neusspray voor een verstopte neus bijvoorbeeld). Je weet maar nooit wanneer je het ineens nodig blijkt te hebben!

– Meubilair: je hebt natuurlijk ook de nodige meubelstukken nodig voor je kleintje. Denk aan een bedje voor boven (inclusief matras, matrasbeschermer, dekentje, hoeslaken), een box voor beneden en eventueel een aankleedtafel. Je zou ook andere items zoals een schommelstoel vast aan kunnen schaffen; het kan zomaar zijn dat jouw kleintje er na drie weken al aan toe is!

– Slapen: Hoewel iedere baby andere behoeften heeft, vinden veel kleintjes het fijn om lekker ingebakerd te worden. Je kunt dit doen met een adembaar dekentje, maar je kunt ook op zoek naar slaapzakjes die het ingebakerde effect geven én daarnaast ook nog eens erg handig aan- en uit te doen zijn. Overweeg ook de aanschaf van hulpmiddelen zoals een white noise apparaat (in de vorm van een leuke knuffel bijvoorbeeld) – je weet maar nooit wanneer dit soort tools je nachtrust kunnen verbeteren!

– Babyfoon: misschien niet altijd nodig, maar toch wel erg handig. Je hebt er al eentje voor een paar tientjes en het kan de investering meer dan waard zijn (en je wat meer rust in je hoofd geven)!

– Speelmat- en toebehoren: zodra je kleintje wat ouder en zelfstandiger is kan hij het heerlijk vinden om lekker op de speelmat allerlei oefeningen te doen (armpjes en beentjes strekken bijvoorbeeld). Daarnaast is een speelmat erg handig om je kleintje voldoende tijd op de buik te geven. Kijk eventueel ook naar hulpmiddelen zoals een opgerold dekentje om de buiktijd wat makkelijker te maken, spiegeltjes en speeltjes om je kleintje bij zijn ontwikkeling te helpen.

Deel