Hoe vaak moet je een luier verschonen?

Hoe vaak je een luier moet verschonen hangt van meerdere factoren af. Toch is er wel een richtlijn te geven voor het aantal keer dat je de luier moet verwisselen.

Luier.nl Redactie
30 december 2022 14:55

VerschonenWeetje

Hoe vaak je een luier moet verschonen hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid urine en ontlasting die de luier moet opvangen, de grootte en leeftijd van het kind en hoe goed de luier is aangepast. Ook de soort luier die wordt gebruikt is van belang. De ene luier kan meer opnemen dna de andere. Luiers die veel urine op kunnen vangen zijn vooral handig om in de nacht te gebruiken zodat je kindje niet wakker wordt van een te natte luier.

Richtlijn luier verschonen

Voor het aantal keer dat je een luier moet verschonen kun je de volgende richtlijn aanhouden:

  • Voor pasgeborenen en zuigelingen: Je moet de luier van een pasgeboren baby ongeveer elke twee tot drie uur verversen, of vaker als hij of zij heeft geplast of gepoept. Als je huidirritatie of een luieruitslag opmerkt, moet je de luier vaker verversen.
  • Voor oudere baby's en peuters: Je kunt de luier van een oudere baby of peuter ongeveer elke vier tot zes uur verversen, afhankelijk van hoe vaak hij of zij heeft geplast of gepoept.

Het is belangrijk om de luier regelmatig te verversen om huidirritatie en luieruitslag te voorkomen. Als de luier te lang niet wordt vervangen, kan dit leiden tot huidirritatie en luieruitslag. Ververs de luier ook als je kindje gepoept heeft of de luier volledig is volgeplast. Dit houdt je kindje hygiënisch en zorgt daarnaast voor een comfortabel gevoel bij je kindje.

Wil je weten hoe je een luier verschoont? Lees hier hoe je een luier kunt verschonen in 10 stappen.

Deel