De ontwikkelingsfasen van een pasgeboren baby

De eerste drie maanden in het leven van een baby staan volledig in het teken van ontwikkeling. Wanneer gaat jouw kleintje welke ontwikkeling door, hoe herken je specifieke ontwikkelingsfasen en wat kun je doen?

Luier.nl Redactie
1 april 2021 12:00

TipWeetje

De eerste drie maanden in het leven van een baby staan volledig in het teken van ontwikkeling (en de bijbehorende cluster voedingen natuurlijk). Maar wanneer gaat jouw kleintje nu welke ontwikkeling door, hoe herken je specifieke ontwikkelingsfasen en wat kun je doen om het (zowel voor jezelf als je kleintje) wat makkelijker te maken? We hebben de eerste groeispurten en ontwikkelingsfasen (op basis van de Wonder Weken) voor je in overzicht gebracht.

Hoe herken je een groeispurt of mentale ontwikkeling?

Hoewel groeispurten en mentale ontwikkelingen op allerlei momenten voor kunnen komen, komen de meeste zo rond dezelfde periode voor. Nu kan het natuurlijk altijd zo zijn dat jouw kleintje net een paar dagen eerder of later aan een spurt of sprong begint. Twijfel je of er sprake is van een ontwikkelingsfase? Je kunt deze herkennen aan:

– Clustervoeden: is je kleintje niet van je borst (of de fles) weg te slaan en lijkt het buikje nooit vol te raken? Dan is hij in het midden van een groeispurt hard zijn best aan het doen om jouw melkproductie te verhogen om ook in de toekomst aan zijn behoeften te kunnen voldoen! Neem de tijd om de clustervoedingen samen met je kleintje te doorleven, en zorg ervoor dat je partner op stand-by staat om luiers te verschonen zodat jij even een momentje rust kunt pakken.

– Huilbuien: ontroostbaar huilen, dat is wat een ontwikkelingsfase met je kleintje kan doen. Het enige wat je kunt doen om je kleintje te kalmeren, is hem lekker dicht bij je houden en zoveel mogelijk troosten.

– Slapeloze nachten: was je kleintje eindelijk zo ver dat hij een paar uur doorsliep ‘s nachts? Neem hier tijdens een ontwikkelingsfase maar even afscheid van. Grote kans dat jouw kleintje een stuk onrustiger slaapt en daarnaast bij een groeispurt ook nog eens iedere zoveel uur wakker wordt om die melkproductie wat op te voeren. Het is even taai, maar gelukkig zijn de meeste fasen zijn zo voorbij. Wil je het jezelf wat makkelijker maken? Slaap dan (op een veilige manier) samen met je kleintje. Dat maakt de nachten vaak net een beetje rustiger!

– Aanhankelijkheid: heb je het gevoel dat je kleintje iedere seconde van de dag bij je wilt zijn? Dan is de kans groot dat hij door een groeispurt of ontwikkelingsfase heen gaat. Hoewel het af en toe lastig is om zo weinig tijd voor jezelf te hebben, is dit iets waar je zoveel mogelijk van mag genieten: voordat je het weet kan je kleintje het allemaal zonder jou!

Groeispurt baby eerste drie maanden

Hoewel een groeispurt even taai kan zijn, houden ze vaak maar twee tot drie dagen (of maximaal een week) aan. Wanneer de groeispurten over het algemeen voorkomen?

● De eerste groeispurt: tussen 7 en 10 dagen (of tussen 1 en 3 weken)
● De tweede groeispurt: tussen 6 en 8 weken. De eerste twee groeispurten zijn vaak het heftigst. Vanaf een leeftijd van zo’n drie maanden worden ze een stuk makkelijker en komen ze ook minder vaak voor.
● De derde groeispurt: rond 3 maanden
● De vierde groeispurt: rond 6 maanden
● De vijfde groeispurt: rond 9 maanden

Mentale ontwikkeling baby eerste drie maanden

Naast groeispurten gaat je kleintje ook een aantal belangrijke mentale ontwikkelingen door. In het boek ‘The Wonder Weeks’ of op de website (of app) van Oei ik groei kun je hier ongelooflijk veel informatie over vinden: inclusief handige tips die je helpen om deze sprongetjes heelhuids door te komen. We vatten ze even kort voor je samen:

– De eerste sprong: 5 weken

Je kleintje begint steeds meer van de wereld om zich heen te zien en zowel intern (de spijsvertering) als extern (de zintuigen) worden er flinke stappen gemaakt in de ontwikkeling! Je zou zomaar eens kunnen merken dat je kleintje steeds meer ‘echte’ aandacht voor jou en zijn omgeving heeft en voorzichtig op je begint te reageren. Zorg voor zoveel mogelijk ‘echt’ contact tussen jou en je kleintje, maar ben voorzichtig dat je hem niet overprikkelt.

– De tweede sprong: 8 weken

Je kleintje begint tijdens dit sprongetje steeds meer patronen te onderscheiden (een mooi moment om contrasterende patronen te introduceren voor visuele prikkels!). En dan gaat het om alle patronen die de wereld te bieden heeft: zo zal je kleintje zijn handjes ineens ontzettend interessant vinden en steeds actiever proberen te ontdekken hoe die gekke dingen nu eigenlijk werken. Help je kleintje tijdens deze ontwikkeling om verschillende patronen te ontdekken. Loop samen door het huis en neem de tijd om ramen, schaduwen en fotolijstjes te bewonderen.

– De derde sprong: 12 weken

Tijdens deze sprong begint je kleintje al steeds meer op een ‘echt mensje’ te lijken. Zijn bewegingen worden minder houterig, en de kans is groot dat hij zijn hoofdje al steeds soepeler op en neer beweegt om jou door de kamer heen te volgen. Voordat je het weet steekt hij ineens zijn duim in zijn mond, of pakt hij zelf zijn fiep! Je kunt je kleintje tijdens deze ontwikkeling stimuleren door hem zoveel mogelijk tijd op zijn buik te geven, en speeltjes (of jouw vinger natuurlijk) voor te houden zodat hij zijn fijne motoriek verbeteren.

Overige sprongetjes gebeuren met 19 weken, 26 weken, 37 weken, 46 weken en 55 weken
(let op: je telt vanaf de uitgerekende datum).

Deel