9 luier hacks die je leven een stuk makkelijker maken

Hoe maak je het verschonen van luiers nu zo makkelijk en efficiënt mogelijk en welke trucjes kun je toepassen om een ongeorganiseerde rommel te voorkomen? Deze luier hacks zullen je leven gegarandeerd een stuk makkelijker maken!

Luier.nl Redactie
25 juni 2021 12:00

TipVerschonen

In die eerste maanden (tot jaren) van het leven van een baby verschoon je honderden luiers. Daarom zijn luier aanbiedingen ook zo fantastisch! Soms heb je geluk en zijn ze enkel gevuld met een plasje; en andere keren kom je er tot je verbazing achter dat die kleine held zichzelf tot aan zijn nek toe heeft vol gepoept. Hoe maak je het verschonen van luiers nu zo makkelijk en efficiënt mogelijk en welke trucjes kun je toepassen om een ongeorganiseerde rommel te voorkomen? Deze luier hacks zullen je leven gegarandeerd een stuk makkelijker maken!

1. Een goede voorbereiding…

Is het halve werk; en dat zeggen ze niet voor niets. Of je nu een verschoontafel hebt aangeschaft of de kleine gewoon lekker op bed en bank verschoont: zorg dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Met een aantal luiers (lees hoeveel je er nodig hebt), een pak natte doekjes, een crème, een hydrofiel luier (of washandje) en een prullenbak(je) kom je al een heel eind!

2. Houd de plas stralen tegen!

Niet alleen jongetjes, maar ook meisjes hebben nogal eens de neiging om nét een plasje te doen wanneer jij de luier af doet. De eerste keer hartstikke grappig natuurlijk, maar op een gegeven moment ben je al die plas in je gezicht wel beu. Help jezelf door tijdens het verschonen een washandje, doekje of hydrofielluier over het plassertje te leggen. Zo worden de plas stralen mooi tegengehouden! Extra tip: wrijf voordat je de luier af doet even met een koud doekje onder de navel. Grote kans dat het plasje direct in de luier gaat en jij de kleine zonder problemen een schone luier aan kunt doen.

3. Leg een schone luier onder de vieze

Heb je geen zin om de verschoonmat iedere keer schoon te poetsen en blijft je kleintje toch maar plassen en poepen wanneer jij hem aan het verschonen bent? Leg dan een schone luier onder de billetjes neer om eventuele plasstralen in op te vangen. Kost je een luier, maar scheelt je wel weer flink wat poetswerk!

4. Rompertjes bieden redding

Een rompertje is natuurlijk belangrijk om je kleintje lekker warm te houden, maar is ook super handig wanneer je weer eens een poepexplosie onder handen moet nemen. Rompertjes hebben namelijk een speciale hals waardoor je ze niet alleen naar boven, maar ook naar beneden uit kunt trekken. Zo hoef je die poepexplosie niet in de haren van je kleintje te wrijven!

5. Vergeet de anti-lek randjes niet

Iedere luier heeft speciale anti-lek randjes die ervoor zorgen dat plas en poep zoveel mogelijk binnen de luier blijft. Kijk wanneer je de luier aandoet altijd even of deze randjes goed om de billen zitten en vouw de flapjes van deze randjes naar buiten.

6. Experimenteer met crèmes

Er zijn verschillende crèmes te verkrijgen die de billetjes tegen luieruitslag zouden beschermen: maar dit betekent niet dat iedere crème voor iedere baby werkt. Ieder kindje (en dus ook iedere huid) is anders, en wat bij de ene wel werkt, hoeft bij de ander nog geen succes te zijn. Koop crèmes dus in kleine potjes, en probeer iedere crème een week om te kijken wat het beste voor jouw kleintje werkt. Extra tip: echte aanraders zijn crèmes die een beschermende laag tussen de luier en de huid aanbrengen zoals Vaseline, Sudocrem of Bepanthen.

7. Houd de beentjes vast

Om te voorkomen dat de poep uit een poepluier alle kanten op vliegt, doe je er verstandig aan om de beentjes van je kleintje vast te houden zodat je de billen direct schoon kunt maken. Je kunt dit heel makkelijk doen door beide enkeltjes met één hand vast te pakken en het onderlijf vervolgens voorzichtig omhoog te tillen.

8. Koop in bulk

Er wordt vaak geklaagd dat luiers zo ontzettend duur zijn: maar uiteindelijk valt het reuze mee. Je moet daarentegen wél slim winkelen en regelmatig op zoek gaan naar de luier aanbiedingen. Of je nu voor Pampers of Mama Mia luiers gaat: er is altijd wel ergens een aanbieding te scoren. Ben je een goede aanbieding tegen het lijf gelopen? Koop dan meteen in bulk in zodat je de komende tijd even vooruit kan. Extra tip: hetzelfde geldt natuurlijk voor crèmes, billendoekjes en ga zo maar door.

9. Doe niet te gek

Nu kan het natuurlijk ontzettend handig zijn om een verschoontafel in huis te hebben, maar wanneer je pasgeboren baby wat ouder (en dus minder ‘breekbaar’) is kun je de kleine dreumes ook gewoon op de bank, de tafel, de stoel of je bed verschonen. Zolang je de benodigdheden binnen handbereik hebt, kan het verschonen eigenlijk overal wel. Doe dus vooral niet te gek en houd het lekker simpel.

Deel