Pampers luiers vs. Zwitsal luiers

Lange tijd was Pampers het enige A-merk luiers in Nederland. In 2017 lanceerde ook Zwitsal wegwerpluiers op de Nederlandse markt. De Consumentenbond vergeleek de luiers op kwaliteit en prijs.

Luier.nl Redactie
12 januari 2018 15:55

Vergelijken

Zwitsal luiers gelanceerd

Lange tijd was het Pampers dat de Nederlandse markt domineerde met A-merk luiers. In oktober 2017 lanceerde Unilever Zwitsal luiers en zij willen concurreren met de Pampers van Procter & Gamble.

Eerder publiceerden wij de uitslag van het grote onderzoek van de Consumentbond naar de verschillende luiers op de Nederlandse markt. Pampers luiers werden als kwalitatief het beste getest, maar toen waren de Zwitsal luiers nog niet op de markt... Hoe verhouden de Zwitsal luiers zich tot die van Pampers? De Consumentenbond deed een kleine test met 8 consumenten, we zullen de resultaten in dit blog uiteenzetten.

Zwitsal luiers

Pampers vs. Zwitsal

De acht consumenten dienden de luiers te beoordelen op absortievermogen, gebruiksgemak en draagcomfort & pasvorm.

Bij de onderdelen absorptievermogen en gebruiksgemak gaven de testers gemiddeld een iets hoger rapportcijfer aan de Pampers luiers. Deze gaven ook íets minder gevallen van doorlekken.

Wat betreft draagcomfort en pasvorm waren de Zwitsal luiers de nipte winnaar. Het verschil was niet groot, de testers vinden beide merken luiers heel goed.

Gelijke kwaliteit?

Zwitsal luiers kunnen zich, op basis van het onderzoek, redelijk goed meten met de Pampers Active Fit. Gemiddeld geven alle testers hetzelfde algemene rapportcijfer aan beide luiers: een 8,0.

Van de 8 testers gaven er drie (op basis van hun algemene rapportcijfer) de voorkeur aan de luiers van Zwitsal en twee aan die van Pampers. De overige drie testers waren neutraal.

Bij de overige vragen scoorden de Zwitsal luiers elke keer net iets lager dan de Pampers. Zo constateerden 3 van de 8 testers bij de Zwitsal luiers geen luieruitslag, tegenover 4 van de 8 bij Pampers.

Bij de Zwitsal luiers gaf 1 van de testers aan dat haar kleine last had van zware luieruitslag. Bij de Pampers luiers was dit niet het geval. In de grote paneltest scoorde Pampers Active Fit al heel goed op dit onderdeel; dat wordt dus nogmaals bevestigd.

Pampers Active Fit

Geur van de luiers

De Zwitsal-luiers zijn ongeparfumeerd en hebben niet de klassieke ‘Zwitsal lucht’. Wel bevat de verpakking een zogenaamd 'geurbuiltje' met een milde Zwitsal geur. Als je deze geur lekker vindt kun je het builtje bij de luiers of bij de babykleding bewaren.

Een van de testers zei over de Zwitsal luiers dat het fijn was dat ze 'niet zo chemisch ruiken', iets wat de Pampers volgens dezelfde tester juist wel doen.

Prijs van de luiers en conclusie

Zowel de Pampers Active Fit als de Zwitsal luiers zijn bijna twee maal zo duur als luiers van huismerken. De prijs is - zelfs als je ze in een maandbox koopt - rond de €0,35 per luier. Huismerkluiers van supermarkten kosten rond de €0,14. Deze luiers zijn in tegenstelling tot huismerk luiers wel vaak in de aanbieding, waardoor je tussen de €0,20 en €0,30 per luier betaalt. Bekijk de actuele Zwitsal luier aanbiedingen of de kortingen op Pampers.

Op basis van deze kleine test kunnen de Zwitsal luiers zich meten met die van Pampers. Wellicht dus de moeite waard om eens te proberen als je vaker luiers van deze prijs aanschaft. Bezoek de website van de Consumentenbond voor meer informatie over hoe de Paneltest tot stand is gekomen.

Deel