Consumententbond test luiers: Pampers winnaar

De Consumentenbond heeft verschillende luiers getest. In de uitslag staat Pampers met twee verschillende luiers bovenaan. Pampers Active Fit werd als beste getest en kreeg het rapportcijfer 8.

Luier.nl Redactie
22 december 2017 17:30

MerkenVergelijken

Pampers superieur

Pampers Active Fit komt met een gemiddeld rapportcijfer van 8,0 overtuigend als Beste uit de Test. Maar liefst 82% van de ouders gaf aan dat hun kleintje geen last had van luieruitslag met deze luier, en dat is gelijk het hoogste uit de test. Ook op vlak van pasvorm (8,1), absorptievermogen (8,0) en gebruiksgemak (8,0) doen Pampers Active Fit luiers het beter dan andere merken.

Pampers Active Fit zijn in de winkel verkrijgbaar in verpakkingen van 25 en 54 stuks, en online in maandboxen van 168 stuks.

Pampers Active Fit Header

De Active Fit luiers worden op de voet gevolgd door Pampers Premium Protection luiers. Het panel oordeelde dat ook deze luiers op alle vlakken hoog scoren en gaf Pampers Premium Protection een ongeziene 8,7 tegen doorlekken. Vooral de plasindicator kon op veel bijval rekenen van het testpanel. Maar ook wat betreft pasvorm (7,8), absorptievermogen (7,9) en gebruiksgemak (8,0) krijgen onze Premium Protection luiers een bijzonder mooi rapport mee naar huis.

Waarom Active Fit de beste?

Active Fit luiers zijn dus Beste uit de Test in deze test van de Consumentenbond. De hogere score komt met name omdat minder kindjes last hadden van luieruitslag bij Active Fit dan bij Premium Protection. Bij Pampers Active Fit gaf 82% van de testers aan dat hun kind helemaal geen last had gehad van luieruitslag, en dat was het hoogste percentage in de test. Ook gaven testers Pampers Active Fit een hoger oordeel voor pasvorm & draagcomfort. De Premium Protection luiers lekten wel minder vaak door.

De keerzijde van de hoge testscore is natuurlijk de prijs: luiers van Pampers zijn 2,5 keer zo duur als andere luiers. Je kunt daarbij iets besparen door online maandboxen te kopen, maar Pampers blijven in verhouding heel duur. Er is nauwelijk directe concurrentie voor Pampers, in ieder geval niet in de vorm van een ander A-merk.

Huismerken

Naast Pampers kun je kiezen uit huismerken van drogisterijen en supermarkten. De luiers van Etos scoren opvallend goed. Ze komen in de buurt van het testresultaat van Pampers, maar kosten per luier bijna de helft.

Ze zijn wel een stuk duurder dan andere huismerkluiers. Opvallend was de hoge score voor luieruitslag. 78% van de testers gaf aan dat hun kind daar met Etos luiers geen last van had gehad en dat is de op één na beste score op dit onderdeel.

Testers waren ook positief over de Woezel & Pip-opdruk. Al had deze ook negatieve kanten: 'De illustraties zijn leuk, maar niet handig als je met potje-training bezig bent en je dochter zegt dat ze de Woezel & Pip-luier aan wil', aldus één van de de testers.

Etos luiers met Woezel en Pip erop

Ecoluiers geen aanrader

Onderaan de tabel vinden we 2 'ecoluiers' van Bambo Nature en Naty. Dit zijn luiers waarbij wordt geclaimd dat ze op de een of andere manier 'verantwoorder', 'groener' of 'ecologischer' zijn dan andere luiers. Of dit ook echt zo is, hebben we niet kunnen testen. Het is ook vrijwel onmogelijk om dat te doen.

Als je geeft om duurzaamheid zijn er veel aspecten aan wegwerpluiers die van belang kunnen zijn: Wat zit er in? Wat is de herkomst van de gebruikte materialen? Hoe veel broeikasgassen zijn er geproduceerd bij de productie? En hoe slecht is dat alles dan geregeld bij 'normale' luiers? Want ook bij goedkopere luiers vinden we bijvoorbeeld keurmerken. De luiers van Kruidvat hebben het (redelijk strenge) EU Ecolabel. Kortom, het is ontzettend moeilijk om hier goede uitspraken over te doen, zeker zonder aanvullende tests.

Ga je voor duurzaamheid? Kies dan wasbare luiers

Als je gaat voor duurzaamheid, kun je het beste kiezen voor wasbare luiers. Dan produceer je veel minder afval, en ben je uiteindelijk ook goedkoper uit.

Maar zelfs als je voor wasbare luiers kiest, zul je af en toe wegwerpluiers gebruiken. Bijvoorbeeld op vakantie. Zijn deze luiers dan een goed alternatief? De luiers van Bambo Nature kunnen zich wat betreft kwaliteit nog net meten met de veel goedkopere huismerkluiers.

Maar van de (dure) luiers van Eco by Naty laten onze panelleden weinig heel. Zoals een van hen het samenvat: 'Erg slechte luier, zou deze niet aanraden. Voelt als een oude krant'. Dat is duidelijk. Deze luiers zijn duur, niet zo duurzaam als wasbare luiers en dus ook niet goed. We nemen het oordeel van onze tester over en raden ze niet aan.

Wasbare luiers

Complete Luier Testuitslag

Na de uitverkiezing tot merk van het jaar 2017 ging Pampers dus ook in deze test met de eer strijken.

Consumentenbond luiertest uitslag

Deel