Babydoekjes door de wc spoelen, mag dat wel?

Babydoekjes door de wc spoelen, er kunnen wat risico's aan zitten. Billendoekjes doorspoelen kan leiden tot verstopping, maar sommige doekjes kunnen wel door het toilet worden gespoeld.

Luier.nl Redactie
4 april 2022 14:24

MilieuVerschonen

Risico's bij doorspoelen babydoekjes

Je weet vast wel dat er risico's komen kijken bij producten die niet geschikt zijn om doorgespoeld te worden, maar wat zijn die risico's precies? In principe is het geen ramp als je billendoekjesdoor de wc spoelt, maar er is een kans dat het riool verstopt raakt als er te veel producten in zitten die er niet in thuis horen.

Om dit probleem te voorkomen kan je er voor kiezen om babydoekjes niet meer door de toilet te spoelen. Maar er is ook een goed alternatief van geselecteerde billendoekjesdie wel doorgespoeld kunnen worden. In dit artikel hebben zitten aantal geschikte babydoekjes toegevoegd die biologisch afbreekbaar zijn en dus geschikt zijn om door de wc te spoelen.

1,5 miljoen mensen spoelen billendoekjes door het toilet 

Dit betekent dat heel veel Nederlanders wel eens billendoekjes door de wc spoelen. Dit betekent dat heel veel nederlanders wel eens billendoekjes door de toilet spoelt. Een van de consequenties van het doorspoelen van onbeschikbare doekjes is bijvoorbeeld, dat een rioolleiding verstopt kan raken waardoor er een vervelende klus staat te wachten voor onze rioolreinigers. 

Pura doorspoelbare babydoekjes

Geschikte billendoekjes

Om een babydoekje geschikt te maken om door te spoelen moet het doekje aan de volgende eisen voldoen:

 • Biologisch afbreekbaar
 • Oplosbaar in water

Het komt er op neer dat je billendoekjes mag door spoelen die geen schade aanbrengen in het riool en aan de natuur. Vaak wordt dit aangegeven op het verpakking. We hebben een lijstje neergezet met voorbeelden van billendoekjes die WEL geschikt zijn om door te spoelen:

Producten die niet in het toilet horen

Babydoekjes zijn niet de enige producten die niet geschikt zijn voor het doorspoelen, de volgende producten worden ook gevonden in het riool.

 • Tampons
 • Sommige vochtige doekjes
 • Lege wc rollen
 • Medicatie
 • Luiers
 • Wattenstaafjes
 • Maandverband
 • Condooms
 • Chemicaliën
 • Restjes eten

kandoo babydoekjes eigenschappen

Als je erg geïnteresseerd bent in hoe het er nou uit ziet als het riool verstopt is, bekijk dan deze video van Waternet: Riool verstopping Waternet

In het filmpje van Waternet is te zien dat een riool leiding compleet verstopt is door allemaal soorten babydoekjes die niet geschikt zijn voor de leidingen. Dit probleem word veroorzaakt door mensen die verkeerde producten door de wc doorspoelen.

 

Chemische stoffen in het rioolwater

het is vanzelfsprekend dat chemische stoffen in het rioolwater problemen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het zuiversysteem om rioolwater weer schoon te maken. Dit is veel lastiger als er chemische stoffen in het rioolwater zitten. De chemische stoffen die het meeste schade aanrichten in het riool zijn medicijnen en verf, Het wordt afgeraden om chemische stoffen of producten die chemische stoffen bevatten door de wc te spoelen, kijk op de verpakking waar je het product het beste kunt weggooien.

Uiteindelijk komt al het water weer in de Nederlandse wateren terecht. Als er dus veel vieze stoffen in zitten is het niet alleen slecht voor ons maar ook voor het milieu. De chemische stoffen vergiftigen de dieren in de nederlandse natuur en kunnen zelfs dodelijk zijn voor sommige dieren.

Geschikt babydoekje voor het toilet of niet?

We hebben op onze website een heleboel billendoekjes die je kunt gebruiken voor het schoonmaken van je baby, deze zijn alleen niet geschikt voor het doorspoelen door de wc. Onderstaande voorbeelden van billendoekjes zijn bedoeld om in de prullenbak gegooit te worden.

Babydoekjes die NIET geschikt zijn om doorgespoeld te worden:

 

Iconen op verpakking 

Op de verpakking van babydoekjes zijn vaak verschillende soorten icoons op de achterkant van het verpakking te zien. Deze hebben allemaal hun eigen unieke betekenis. Tegenwoordig verschilt het per babydoekje wat voor icons er op de verpakking staan. Denk bijvoobeeld aan bepaalde babydoekjes die wel kunnen worden doorgespoeld of billendoekjes die niet slecht zijn voor de natuur. Het is de laatste tijd wel van belang om op de iconen op de verpakking van de babydoekjes te bekijken. Het verschilt vaak per babydoekje wat je er wel en niet mee kunt, dus probeer hier op te letten!

icoontjes op achterkant babydoekjes verpakking

Er zijn verschillende soorten icoontjes die meestal staan op de verpakking van billendoekjes. Er worden in dit artikel de meest belangrijke behandeld:

 1. recyclebaar icoon
 2.  

Recyclebaar icoon: Het spreekt wel voorzich waar dit icoon voor staat. Bij de billendoekjes betekent het dat de billendoekjes dus recyclebaar zijn. Het is dan dus ook de bedoeling dat je ze niet gaat doorspoelen door de wc als de babydoekjes recyclebaar zijn.

 

doorspoelbaar icoon'Fine to Flush': De naam zegt het al, je babydoekjes zijn geschikt om doorgespoeld te worden. Dit is niet wat nog actueel vaak voorkomt als kenmerk van babydoekjes. Maar dit zou in de toekomst als iets 'normaals' gezien worden. Veel mensen vinden doekjes weggooien ook daarom niet meer echt van deze tijd. Bekijk onze doorspoelbare babydoekjes op onze site!

 

Reyclebaar icoon 7Overige en gemengde kunststoffen: Dit icoon is eigenlijk altijd te vinden op de verpakking van billendoekjes. Producten die recyclebaar worden verdeeld in 7 verschillende soorten producten. Babydoekjes horen bij de 'overige' producten.

 

3 maanden houdbaar icoon


... Maanden houdbaar: Op het verpakking van babydoekjes is altijd zo'n icoon te vinden waar een bakje open op staat met de tekst '3M'. De betekenis van het icoon is de houdbaarheidsdatum tot wanneer het product goed blijft nadat je het hebt opengemaakt. De '3M' staat dus voor 3 maanden, daarom kan het verschillen per babydoekje hoe lang hij mee gaat. Er kan ook een babydoekje zijn waar dan dus bijvoorbeeld '12M' op staat.
Afval weggooien icoonAfval prullenbak weggooien: Het babydoekje dat je hebt moet in de prullenbak weggegooit worden. Dit icoon staat altijd op de verpakking van een babydoekje als het niet is geschikt om doorgespoeld te worden. 

Deel