Zo kom je samen de eerste maanden door: 7 tips

In mooie verhalen gaat het altijd over de roze wolk van pure liefde wanneer je een kindje krijgt. En hoewel dat stukje pure liefde helemaal waar is, is die roze wolk vaak ver te zoeken. Die eerste paar maanden met je kleintje kunnen namelijk ontzettend heftig zijn: zowel voor je baby, als voor jou en je partner.

Luier.nl Redactie
23 mei 2019 12:00

MamaPapaTip

Niet alleen ben jij na de bevalling vaak nog wel even aan het herstellen; je hebt ook ineens dit geweldig mooie mini-mensje dat jou iedere seconde van de dag nodig lijkt te hebben. Dagen lijken uit niets anders te bestaan dan voedingen, luiers, huilbuien en steeds korter wordende dutjes… En dat allemaal met maar een paar uurtjes slaap. Hoe komen jij en je partner die eerste maanden door? We geven je graag een aantal tips!

1. Wees duidelijk in wat je nodig hebt

De eerste maanden moet jij als moeder alle focus op jezelf en je kleintje kunnen houden. Dit kun je alleen doen wanneer iemand anders voor de andere zaken zorgt. Het is zo ontzettend fijn om iemand te hebben die wat eten voor je maakt, de afwas wegwerkt of een glas water voor je inschenkt wanneer jij weer eens druk bent met het geven van de zoveelste ronde borstvoeding. Maar je kunt natuurlijk niet van je partner verwachten dat hij precies weet waar jouw behoeften liggen.

Probeer hier dan ook zo duidelijk mogelijk in te zijn! Merk je dat je weinig tijd hebt om eten te maken? Vraag je partner dan of hij drie keer per dag een broodje voor je wilt smeren. Irriteer je jezelf aan de rommel in huis? Vraag dan of hij af en toe zou willen stofzuigen.

2. Wissel het samen af

Hoewel veel moeders het idee hebben dat hun kleintje de eerste maanden alleen mama nodig hebben, is dit lang niet altijd waar. Ook papa kan de kleine in badje doen, een schone luier geven of ‘s nachts een keer een flesje geven. Probeer dan ook zoveel mogelijk samen af te wisselen. Wanneer je kleintje weer eens aan het clustervoeden is, kan het ontzettend fijn zijn als papa de luiers verschoont. Of wat dacht je van het afwisselen van de nachtdiensten en om de beurt een nachtje doorslapen?

3. Zorg beiden voor genoeg slaap

Het is vaak onmogelijk om goed (of zelfs genoeg) te slapen wanneer je pasgeboren baby nog heel jong is. Hoewel je lichaam na verloop van tijd aan het slaapgebrek zal wennen (echt waar!), is het wel ontzettend belangrijk om beiden genoeg te slapen. Is één van de twee even helemaal op? Laat diegene dan even een dutje doen en neem de taken tijdelijk over. Na een kort dutje is er vaak weer genoeg energie en kan de ander even een momentje rust pakken.

4. Vraag zo vaak mogelijk om hulp

Hoewel je het waarschijnlijk gewoon met z’n tweetjes geregeld krijgt, is het wel ontzettend fijn om hulp te kunnen vragen wanneer dit nodig is. Ben je allebei bek af, dan vinden opa en oma het vast geen probleem om even een paar uurtjes op te komen passen zodat jullie een dutje kunnen doen.

5. Praat over je gevoelens

Hoewel het niet altijd even makkelijk is blijft het ongelooflijk belangrijk om vanaf het moment dat je kleintje geboren is zo open mogelijk over je gevoelens te praten. Zeker wanneer er hormonen in het spel zijn! Voel je jezelf onzeker, ben je verdrietig, ben je bang dat je het niet goed doet of ben je er gewoon even helemaal klaar mee? Deel dit dan eerlijk met je partner. Wanneer je open met elkaar blijft communiceren verklein je de kans op ruzies en irritaties en blijf je samen sterk.

6. Ga er regelmatig samen tussenuit

Hoewel het de eerste weken (gevoelsmatig) misschien onmogelijk lijkt, is het zó belangrijk om er af en toe samen even tussenuit te gaan. Je hoeft geen uren op pad te gaan, maar even samen een kopje koffie in de stad, of zelfs gewoon even boodschappen doen kan ontzettend veel goed doen. Er zijn vast en zeker genoeg vrijwilligers die maar al te graag een paar uurtjes op komen passen!

7. Laat jezelf niet teveel beïnvloeden

Iedereen heeft wel een mening over hoe je iets wel of juist niet aan zou moeten pakken. Helemaal prima om naar deze meningen te luisteren, maar doe uiteindelijk gewoon lekker wat voor jullie goed voelt… Jullie zijn papa en mama van dat prachtig kleine wondertje en jullie besluiten hoe je het aan wilt pakken.

Hoe zijn jullie de eerste maanden samen doorgekomen? Laat hieronder jouw tips voor onze lezers achter!

Deel