Wanneer verschonen?

Hoe kun je bepalen dat je kindje een vieze luier heeft en dat het dus tijd is om de luier te vervangen?

Luier.nl Redactie
29 oktober 2017 15:17

Verschonen

Luier verschonen van een baby

Het verschonen van een baby is voor de meeste geen hogere wiskunde. Het is een kwestie van weten wanneer je moet verschonen en dit dan ook op tijd en goed doen. Hieronder geven we je een paar tips over wanneer je een luier kunt verschonen, waarom het belangrijks is om dit op tijd te doen en hoe vaak je een luier ongeveer moet verschonen.

Hoe weet je dat je de luier moet verschonen?

Het is niet altijd makkelijk om te bepalen of je een luier kunt verschonen of niet. Wegwerpluiers absorberen vocht tegenwoordig namelijk zo goed dat je de vochtigheid pas kunt bepalen wanneer de luier uit is. Er zijn echter wel trucjes om erachter te komen of de luier van je kindje vies is!

Wij raden bijvoorbeeld aan om met een droge vinger langs de onderkant van de luier te vegen. Omdat luiers zo goed absorberen is het aan het begin lastig te herkennen maar indien je het vaker hebt gedaan zul je het verschil voelen tussen een schone en vieze luier!

Ook hebben sommige luiers een plasindicator. Deze indicator is een lijntje over de gehele onderkant van de luier die verkleurd wanneer je baby gepoept of geplast heeft. Ben je opzoek naar luiers die zo'n indicator bevatten? Pampers Premium Protection en Zwitsal luiers hebben deze in iedergeval! Zoek je luiers met een indicator van een ander merk? Dan kun je het best even in de productomschrijving kijken.

Plasindicator Pampers

Waarom moet je een luier op tijd verschonen?

Voor je kindje is het natuurlijk niet fijn om met een volle luier rond te lopen. Als je te lang wacht dan kan de luier door gaan lekken en worden de kleertjes vies en nat.

Daarnaast kan de poep of plas het huidje week maken. Weke huid kan snel beschadigen en wanneer dit vaker gebeurd is er een kans dat je kindje last krijgt van luieruitslag. Om vieze kleding en infecties te voorkomen moet je dus regelmatig checken of de luier van je kindje verschoond moet worden.

Hoe vaak je moet je een luier verschonen?

Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden. Maak je dus niet druk wanneer je baby gedurende dat hij/zij ouder wordt minder gaat ontlasten.

Heb jij nog extra luiers nodig om je poepfabriekje bij te benen? Bestel je luiers dan in de aanbieding! Vergelijk snel jouw favoriete luier en vind de beste aanbieding.

Deel